divendres, 2 de juny de 2017

El trasplantament de moll d’os, a Fòrum Salut Clínic

El passat dijous 25 de maig, el cicle de conferències en Salut Fòrum Salut Clínic va tenir com a conferenciant convidada a la Dra. Montserrat Rovira, responsable clínic del Programa de Trasplantament de Progenitors Hematopoètics de l’Institut Clínic de Malalties Hematològiques i Oncològiques (ICNU), que va parlar del trasplantament del moll d’os al nombrós públic assistent a la sala d’actes Farreras Valentí de l’hospital.

Fins no fa gaire temps, aquest trasplantament era més conegut com a Trasplantament de Moll d’Os o de Medul·la Òssia; avui dia, però, es parla de Trasplantament de Progenitors Hematopoètics en referència a les cel·lules mares productores dels elements sanguinis. A l’Hospital Clinic, el Programa de Trasplantament de Medul·la Òssia es va iniciar el 1976, i va ser on  es va realitzar el primer trasplantament d’aquest tipus de l’Estat Espanyol. Des de llavors, al Clínic s’han dut a terme uns 3oo trasplantaments.

El procediment del trasplantament de progenitors hematopoètics consisteix en destruir o eliminar el moll d’os malalt i subsituïr-lo per un moll d’os sa provinent d’un donant. Aquest donant pot ser el mateix malalt, utilitzant la seva pròpia medul·la òssia (és quan es tracta d’un trasplantament autòleg o autogènic), o pot ser una altra persona; en aquest últim cas es coneix com a trasplantament al·logènic.

Però, què origina el fet de necessitar un trasplantament de moll d’os? Doncs, com va explicar la Dra. Rovira, patologies com una leucèmia, un limfoma o una immunodeficiència poden fer emmalaltir el moll d’òs de forma que calgui portar a terme un trasplantament. Per a molts malalts, aquest és l’únic tractament curatiu, i per aquest motiu l’activitat de trasplantaments en el món no para de créixer. Sigui d’un tipus o sigui d’un altra, un trasplantament comporta riscos d’infecció i toxicitats a diferents òrgans com el pulmó, el fetge o el cervell, i es pot donar el fet que el trasplantat pateixi rebuig.

Seguidament a la conferència de la Dra. Rovira, es va obrir el torn de preguntes dels assistents i es va anunciar la propera conferència del cicle a càrrec del Dr. Joan Escarrabill, que tractarà de  “La comunicació amb els pacients a l’Hospital Clínic de Barcelona”.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.