Categories

Entrada publicada a:

dimecres, 10 de maig de 2017

Un estudi revela marcadors de resposta a immunoteràpia en melanoma avançat

La prestigiosa revista Nature ha publicat un estudi liderat pel Memorial Sloan Kettering (MSK) de New York i la Universitat de Pennsilvània que demostra que la immunoteràpia dirigida del melanoma (anti-PD1) és més efectiva com menor és el volum del tumor. A més, els investigadors han identificat marcadors sanguinis que permeten predir la resposta de cada pacient al tractament en les primeres 4-6 setmanes. Han vist que conèixer la proporció de limfòcits revigorizats en relació amb el volum tumoral en el moment d’iniciar la teràpia permet conèixer el seu potencial benefici i identificar aquells pacients en els que la resposta és insuficient o nul·la. En l’article, el primer estudi finançat per la Fundació Sean Parker publicat en una revista científica de gran impacte, també ha participat la Dra. Cristina Carrera, especialista en Melanoma del Servei de Dermatologia de l’Hospital Clínic, investigadora de l’IDIBAPS i Professora Associada de Dermatologia de la Universitat de Barcelona.

El melanoma avançat és un tipus de càncer amb mal pronòstic i una incidència creixent a nivell mundial. El tractament d’aquest tumor ha canviat molt en els darrers anys amb l’aparició de nous fàrmacs que han augmentat de forma significativa la supervivència dels pacients, com els fàrmacs dirigits contra el receptor de limfòcits PD1. Malgrat l’èxit del tractament basat en el bloqueig d’aquesta proteïna per aconseguir estimular la resposta immune antitumoral, més de la meitat dels pacients no experimenten un efecte durador.

Per a l’estudi publicat a Nature, els investigadors van caracteritzar el perfil immune de limfòcits circulants en sang perifèrica de pacients amb melanoma en estadi IV abans i durant el tractament amb pembrolizumab (fàrmac anti-PD1). En concret van estudiar canvis en la sang de 47 pacients (29 del Penn’s Abramson Cancer Center i 18 de MSK). Així, van identificar el perfil de pacients que responien a la teràpia en els que els canvis en les cèl·lules T circulants es correlacionaven també amb la mida del tumor a l’inici del tractament. Això proporciona nova informació sobre la resposta a aquest tipus de immunoteràpia.

Els investigadors van trobar que el volum tumoral del melanoma metastàsic abans de començar el tractament determina quin ha de ser la reacció de les cèl·lules T en resposta al fàrmac per aconseguir recudir el tumor del pacient. Així, “com més gran és el tumor, més gran és la necessitat de reinvigorització de les cèl·lules T“, explica la Dra. Cristina Carrera. I afegeix que, “quan falla el tractament, no es deu només a la incapacitat d’estimular el sistema immunològic sinó a un desequilibri entre la intensitat de la reinvigorització de les cèl·lules T i la càrrega tumoral inicial“.

L’estudi publicat a Nature proporciona pistes que podrien millorar la capacitat dels metges per identificar, des de les primeres setmanes, quins pacients no responen a la teràpia i quins ho fan de forma insuficient pel seu volum tumoral. Així, en aquest darrer grup de pacients es podria intervenir de forma precoç amb fàrmacs add
icionals per augmentar les possibilitats de resposta.

Referència de l’article:

T-cell invigoration to tumour burden ratio associated with anti-PD-1 response

Huang AC, Postow MA, Orlowski RJ, Mick R, Bengsch B, Manne S, Xu W, Harmon S, Giles JR, Wenz B, Adamow M, Kuk D, Panageas KS, Carrera C, Wong P, Quagliarello F, Wubbenhorst B, D’Andrea K, Pauken KE, Herati RS, Staupe RP, Schenkel JM, McGettigan S, Kothari S, George SM, Vonderheide RH, Amaravadi RK, Karakousis GC, Schuchter LM, Xu X, Nathanson KL, Wolchok JD, Gangadhar TC, Wherry EJ.

Nature. 2017 May 4;545(7652):60-65. doi: 10.1038/nature22079. Epub 2017 Apr 10.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.