Categories

Entrada publicada a:

dilluns, 8 de maig de 2017

Un estudi mostra nous beneficis dels fàrmacs antidiana per tractar el càncer de mama

La revista Journal of Clinical Oncology (JCO) ha publicat els resultats d’un assaig clínic on es demostra que la incorporació de l’anticòs monoclonal pertuzumab a la combinació dels fàrmacs trastuzumab i capecitabina pot augmentar la supervivència de les pacients amb càncer de mama HER2 positiu que hagin patit una progressió de la malaltia. La darrera autora de l’article és la Dra. Montserrat Muñoz, oncòloga especialista en càncer de mama de l’Hospital Clínic.

El pronòstic per a les pacients de càncer de mama amb sobreexpressió de la proteïna HER2 ha millorat gràcies a fàrmacs antidiana com el trastuzumab i el pertuzumab, a més de la investigació contínua. Calia estudiar l’eficàcia i la seguretat de la capecitabina, un agent quimioteràpic, i el pertuzumab juntament amb el trastuzumab en segona línia de tractament per a malaltia metastàsica. Aquest ha estat l’objectiu de l’article publicat al JCO, un treball que es deriva d’un assaig clínic on es comparava dos tipus de tractaments: d’una banda, trastuzumab i capecitabina, de l’altra, l’addició de pertuzumab a aquests dos fàrmacs.

Ara“, diu la Dra. Muñoz, “tenim indicis de l’eficàcia del pertuzumab per a les segones línies de tractament, encara que no significatius, mentre que abans estava limitat només a la primera línia“. Es tracta d’una prova més dels beneficis que pot aportar la investigació sobre els fàrmacs antidiana. “Aquesta línia de recerca no s’acabarà mai“, afegeix la Dra. Muñoz, “trobar una cèl·lula adicta a una proteïna determinada i atacar-la és fonamental per poder oferir nous tractaments contra el càncer“.

Els resultats obtinguts mostren un augment de 8 mesos de mitjana en la supervivència de les pacients a les quals se’ls va incloure pertuzumab, la qual cosa concorda amb l’experiència prèvia assolida amb aquest anticòs monoclonal en el càncer de mama metastàsic. Tanmateix, cal una confirmació ulterior, ja que l’objectiu primari de l’article no era determinar la supervivència general de les pacients sinó el temps transcorregut sense que la malaltia progressés. Sobre aquest aspecte s’ha detectat també un augment, però no significatiu estadísticament.

Referència de l’article:

Randomized Phase III Trial of Trastuzumab Plus Capecitabine With or Without Pertuzumab in Patients With Human Epidermal Growth Factor Receptor 2–Positive Metastatic Breast Cancer Who Experienced Disease Progression During or After Trastuzumab-Based Therapy

Ander Urruticoechea, Mohammed Rizwanullah, Seock-Ah Im, Antonio Carlos Sánchez Ruiz, István Láng, Gianluca Tomasello, Hannah Douthwaite, Tanja Badovinac Crnjevic, Sarah Heeson, Jennifer Eng-Wong i Montserrat Muñoz.

DOI: 10.1200/JCO.2016.70.6267 Journal of Clinical Oncology

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.