Categories

Entrada publicada a:

dilluns, 22 de maig de 2017

Les infermeres del Clínic celebren el Dia Internacional de la professió amb un acte multitudinari

L’aula Magna de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona va quedar petita per acollir la celebració que, en motiu del Dia Internacional de la Infermera, va organitzar l’Hospital Clínic el passat 12 de maig. En l’acte es van donar a conèixer els beneficiaris de diversos premis i beques; i  Carles Capdevila, exdirector i fundador del Diari Ara, va pronunciar una molt aplaudida conferència on va advocar per “tenir cura més que curar“.

En l’acte, es va presentar la segona edició de les Càpsules Innovadores en Salut. Segons la Dra. Ester Risco, infermera consultora en investigació al Clínic, aquests reconeixements pretenen “premiar idees que es desenvolupen en la pràctica assistencial del dia a dia, que tenen un caràcter innovador i que al mateix temps mantenen rigor científic“. El primer premi se’l va endur Victoria Alcaraz, de l’Institut Clínic Respiratori per un estudi sobre els Efectes del sèrum hipertònic (7%) en pacients amb bronquiectasi; el segon es va atorgar a Alícia Fernández, de l’Institut Clínic de Malalties Hemato-Oncològiques, que va presentar el treball Equip de teràpia intravenosa.

També es van donar a conèixer els cinc beneficiaris dels premis del Pla Estratègic de Recerca i Innovació en Salut (PERIS), un programa que vol incentivar projectes que tinguin una repercussió directa en la salut dels ciutadans.

Amb el títol de la seva conferència, “Tenir cura més que curar” Capdevila es referia a la necessitat que diu haver experimentat, com a pacient oncològic, de trobar una medicina més holística: “Tenir cura és una cosa molt més amplia que curar, per tenir cura cal tenir en compte molts factors: psicosocials, socials, incidir en la prevenció, tenir temps per mirar als ulls als pacients, etc. Crec que aquesta missió comença a ser urgent“.

Enguany s’ha arribat a la segona Edició dels Permisos Sabàtics, finançats, en part, per Barnaclínic. El Dia Internacional de la Infermera va servir per fer el lliurament oficial d’uns ajuts que, com va dir Gemma Martínez, Directora Infermera del Clínic, ofereixen la possibilitat d'”anar a veure pràctiques relacionades amb projectes de recerca que les infermeres estan duent a terme, així com experiències d’altres centres en procediments o estratègies que volem implantar en el nostre hospital“.

El treball “Depressió postpart, vincle materno-filial i lactancia materna en gestants amb preeclampsia“, realitzat per Yolanda Giménez, de l’Institut Clínic de Ginecologia, Obstetrícia i Neonatologia, també va ser reconegut al llarg de la jornada amb el 1r Premi MSD.

Càpsules Innovadores en Salut

Influència de suport continu telefònic de la llevadora a gestant de baix risc  que vulguin un part natural. M. Teresa Roé, ICGON

1r premi: Efectes de sèrum hipertònic (7%) sobre el drenatge bronquial en pacients amb bronquiectasis. Victoria Alcaraz, ICR

Pla d’acollida per a infermeres. Anna Serrahima, ICMHO

2n premi: Equip de teràpia intravenosa. Alicia Fernández, ICMHO

Profilaxi de la infecció en pacients intervinguts de recanvi de pròtesi de genoll “rapid recovery”. Rosa Marina, ICEMEQ

Beneficiaris dels PERIS 2017

 • Exposición cutánea y ocular a productos químicos: características clínico-toxicológicas y evaluación de la actuación enfermera en el área de descontaminación química de urgencias. Montserrat Amigó, Urgències.
 • Avaluació de l’impacte clínic, organitzatiu i econòmic  del desplegament regional  d’un programa per la realització d’espirometria forçada amb certificat de qualitat. Felip Burgos, ICR.
 • Els costos i els recursos utilitzats en l’atenció de les persones amb demència des d’una perspectiva social. Marta Farré, ICMiD.
 • Comprensió dels factors contextuals que influeixen en la implementació i desenvolupament d’innovacions, com el rols d’infermeria de pràctica avançada, en dos països. Sonia Sevilla, Direcció Infermera.
 • Análisis de coste-efectividad de una intervención de rehabilitación funcional y respiratoria en pacientes que reciben un trasplante de progenitores hematopoyéticos. Yolanda Torralba, ICMHO.

Beca d’Intensificació Infermera MSD

Depresión posparto, vínculo materno-filial y lactancia materna en gestantes con preeclampsia“. Yolanda Giménez, ICGON.

II Permisos Sabàtics dels PERIS 2017

INSTITUTNOM I COGNOMSPROJECTEHOSPITAL UNIVERSITAT
ICNAnna Ballesteros      (4 mesos)Adaptació i validació de l’escala INSPIRE a població infantil i juvenil en català i castellà.Universitat de Nottingham (Regne Unit) Universitat de Turku (Finlàndia)
UrgènciesEva Gómez               (3 mesos)El rol de la Infermera de Pràctica Avançada al Servei d’Urgències.Hospital Saint James Dublin (Irlanda)
ICCVM. Teresa Mata          (2 mesos)Atenent els pacients crítics amb teràpies de suport cardíac i respiratori.Centre Universitaire Hospitalier de Liège (Bèlgica) Papworth Hospital Cambridge (Regne Unit)
ICNAndrea Mallorquí    (3,5 mesos)Estilo de vida y evolución metabólica de pacientes con trastorno mental severo en tratamiento con Clozapina.Hospital de Bondi (Austràlia)
Direcció InfermeraDavid Esteve            (2 mesos)Equips de resposta ràpida.Langone Medical Center. Nova York (Estats Units)
ICMiDMargarita Robau      (2 mesos)Conèixer el rol infermer de pràctica avançada en un sistema sanitari pioner.St. Paul’s Hospital. Vancouver (Canadà)
ICMDiMBàrbara Romano    (1,5 mesos)Inut: eina de cribatge nutricional específic per pacients amb nefropatia.King’s College Londres (Regne Unit)
ICGONAlba Lladó              (2 mesos)Lactància materna a Suècia.Sahlgrenska University Hospital (Suècia)

 

 

 

Comparteix aquesta entrada

 • Delicious
 • Facebook
 • Twitter
 • email
 • LinkedIn
 • StumbleUpon

  Els comentaris estan tancats.