dijous, 11 de maig de 2017

La degeneració macular associada a l’edat (DMAE), a Fòrum Salut Clínic

El pasat dijous 27 d’abril, el cicle Fòrum Salut Clínic va tractar de la Degeneració Macular Associada a l’Edat (DMAE) amb el Dr. Ricardo P. Casarolli-Marano, metge consultor de l’Institut Clínic d’Oftalmologia i professor de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona, davant un nombrós públic assistent a la sala Farreras Valentí de l’hospital.

La Degeneració Macular Associada a l’Edat (DMAE) és un trastorn de la retina que causa un dany irreparable a la màcula, la regió central de la retina responsable de la lectura necessària per tenir una visió central nítida. Aquesta malaltia és una de les principals causes de pèrdua de la visió entre les persones més grans de 55 anys i es presenta en dues formes clíniques: l’exudativa -humida o neovascular- i l’atròfica -seca-, essent aquesta última el tipus més prevalent.

Segons el Dr. Casarolli, la causa de la DMAE és multifactorial, és a dir, està determinada per diferents factors com són la genètica, la predisposició familiar, la raça, els hàbits de vida i l’alimentació. L’únic factor de predisposició evitable és el tabaquisme, que augmenta el risc de presentar degeneració macular. La hipertensió arterial i l’obesitat semblen també contribuir com a factors de predisposició per a la malaltia, i per tant una dieta adequada i l’ús de nutrients antioxidants poden ajudar a prevenir la seva evolució.

El algunes persones, la DMAE té una progressió molt lenta i durant molt de temps no es produeix pèrdua de visió; en altres casos, no obstant, la malaltia es desenvolupa més ràpidament i pot conduir a una pèrdua brusca de la visió en un o en ambdós ulls. A mesura que la DMAE progressa es van presentant els símptomes, que són comuns i d’aparició precoç, com la visió d’un àrea borrosa al centre del camp visual i imatges deformades. Aquesta malaltia no condueix per sí mateixa a la ceguesa, però si que afecta de forma notable la capacitat de lectura, la qual cosa pot interferir en les activitats quotidianes simples com la capacitat de veure les cares, conduir, llegir, escriure, cuinar o cuidar la casa.

Un millor coneixement d’aquesta patologia i dels símptomes precoços d’aparició són essencials per a un diagnòstic i un tractament immediats que contribueixin a un millor resultat per a la visió. Com va explicar el Dr. Casarolli, en l’actualitat existeixen tractaments pel tipus exudatiu de la malaltia però en canvi no hi ha tractaments específics pel tipus atròfic. La malaltia presenta uns símptomes fàcilment detectables que es poden controlar mitjançant una prova de visió molt senzilla. Un cop es diagnostica DMAE en fase inicial es recomana seguir uns controls periòdics del fons de l’ull amb un oftalmòleg.

Després del torn de preguntes del públic assistent, es va presentar la propera conferència del cicle, que tindrà lloc el dijous 25 de maig a càrrec de la Dra. Montserrat Rovira, amb el títol “Trasplantament de moll d’os“. Us hi esperem!

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.