dimarts, 23 de maig de 2017

Ecografía “de butxaca” per a la detecció precoç d’aneurisma d’aorta abdominal en Atenció Primària

L’estudi “Abdominal aortic aneurysm screening program using hand-held ultrasound in primary healthcare” mostra la factibilitat de la detecció precoç de l’Aneurisma d’Aorta Abdominal (AAA) per mitjà d’una ecografia realitzada en pocs minuts en la consulta del metge de família amb un ecògraf de butxaca. Aquest estudi, el primer d’Espanya d’aquestes característiques, el coordina el Dr. Antoni Sisó Almirall i s’ha desenvolupat en els Centres d’Atenció Primària de Salut Barcelona Esquerra (CAPSBE) Les Corts, Casanova i Borrell (membres del Grup de Recerca Transversal en Atenció Primària de l’IDIBAPS), amb la col·laboració del servei de Radiodiagnòstic i el servei de Cirurgia Vascular de l’Hospital Clínic. El treball s’ha publicat en la revista científica PLOS ONE.

L’Aneurisma de l’Aorta Abdominal (AAA) consisteix en una dilatació d’aquesta artèria superior als 3 centímetres de diàmetre. Amb el pas del temps, aquesta dilatació pot produir el trencament de l’artèria, provocant una situació extremadament greu que presenta una mortalitat superior al 80%. La implantació de programes de cribratge en els sistemes públics de salut en alguns països (com a partir del 2013 en el Regne Unit) ha permès reduir la mortalitat per aquesta malaltia. En aquests programes s’empra l’ecografia per la seva simplicitat, seguretat, validesa, la seva relació cost-benefici i la seva adaptació per part dels pacients.

A més de comprovar la factibilitat d’un programa de detecció precoç de l’Aneurisma de l’Aorta Abdominal (AAA) d’aquestes característiques per part de metges de família, aquest estudi multicèntric tenia com objectius complementaris determinar els factors de risc associats amb l’AAA i estimar la prevalença total d’aquesta malaltia en pacients de gènere masculí majors de 60 anys, en la zona mediterrània.

Per a això, es va estudiar una mostra final de més de 1000 pacients de l’àrea d’influència dels tres centres d’atenció primària. El tabaquisme, la hiperlipèmia i les malalties coronàries (cardiopatia isquèmica, antecedents d’aneurismes) són els factors de risc que s’associen majorment amb l’AAA. Quant a la prevalença d’aquesta malaltia, l’estudi del CAPSBE observa una prevalença del 2,5%, en consonància amb els estudis més recents portats a terme a Europa.

Els autors de l’estudi conclouen que un programa de detecció precoç de l’Aneurisma de l’Aorta Abdominal mitjançant la utilització d’un ecògraf de butxaca en Atenció Primària és un procediment segur, factible, fiable, i que l’experiència contribueix a la universalització professional de l’us de l’ecografia en el punt d’atenció al pacient.

Referència: Sisó-Almirall A, Kostov B, Navarro González M, Cararach Salami D, Pérez Jiménez A, Gilabert Solé R, et al. (2017): Abdominal aortic aneurysm screening program using hand-held ultrasound in primary healthcare. PLoS ONE 12(4): e0176877. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0176877

 

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.