Categories

Entrada publicada a:

dimecres, 24 de maig de 2017

Comença la campanya de prevenció de càncer de pell impulsada pel Clínic i el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona

Ahir, coincidint amb el Dia Mundial del Melanoma, va començar la 2a edició de la campanya “Abans de deixar-t’hi la pell, consulta”, posada en marxa pel Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i  el Grup de Melanoma de l’Hospital Clínic de Barcelona. Més de 300 farmàcies de la província de Barcelona contribuiran a detectar els riscos de patir un càncer de pell a través d’un qüestionari de salut i prendre mesures per prevenir-lo. La campanya tindrà lloc fins el 13 de juny, Dia Europeu de la Prevenció del Càncer de Pell, i compta amb el patrocini d’Almirall, Avène, Ladival i La Roche-Posay.

El càncer de pell és el tipus de càncer més freqüent al nostre país i es calcula que el 50% majors de 65 anys en tindrà. Tot i això, és dels que té millors perspectives de curació si es detecta de forma precoç: el 90% dels càncers cutanis es poden curar si es diagnostiquen a temps.

En aquesta segona edició de la campanya, per primer cop, 32 farmàcies de la zona de l’Hospital Clínic participaran a l’estudi DERMA-RISC i derivaran al Servei de Dermatologia de l’Hospital un nombre determinat d’usuaris amb factors de risc perquè es puguin realitzar una revisió dermatològica especialitzada gratuïta i validar els qüestionaris. Aquesta zona, formada pels barris de Sants, Les Corts, l’Esquerra de l’Eixample i Sarrià, comprèn a un total de 211.000 persones aproximadament.

També s’ha introduït la presència de la campanya a una carpa itinerant, atesa per farmacèutics, que s’anirà desplaçant per diferents localitats de la província per reforçar la difusió entre la població, com Badalona, Granollers, Sabadell i Manresa. D’altra banda, a més d’un qüestionari per detectar els factors de risc, s’ha implementat una nova eina perquè els farmacèutics, que s’han format prèviament en aquest camp i han superat una avaluació dels coneixements pràctics adquirits, puguin avaluar el nombre de lesions pigmentades amb major precisió gràcies a una regleta dermatològica.

Josep Malvehy, coordinador del Grup Melanoma de l’Hospital Clínic de Barcelona, destaca la professionalitat de l’equip del COFB, de tots els farmacèutics participants i de l’equip de Dermatologia de l’Hospital Clínic de Barcelona en el que és un projecte molt innovador que permetrà comprendre millor les estratègies de prevenció de càncer de pell i construir eines per la detecció de persones amb factors de risc. “En la batalla contra el càncer de pell, que tant ha augmentat en el nostre país, les farmàcies com a agents proveïdors de salut són essencials per reduir les xifres d’incidència i millorar la prevenció primària i secundària”, afegeix.

Núria Bosch, vicepresidenta del COFB, explica que “per al Col·legi és fonamental aportar valor a la societat i a la professió amb campanyes com aquesta que, a més, tenen continuïtat en el temps i que poden acabar convertint-se en un servei addicional a oferir des de les farmàcies per contribuir a la detecció precoç d’un dels càncers més prevalents i amb més bones perspectives de curació si es detecta a temps”.

Marta Alcalde, vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del COFB, destaca que aquesta segona edició pretén, un any més, no només conscienciar i informar sobre els bons hàbits d’exposició al sol, sinó també posar en evidència el paper tan important que poden tenir els farmacèutics a l’hora de detectar factors de risc en una malaltia tan greu com el melanoma. A més, la campanya inclou l’estudi DERMA-RISC, que permetrà avaluar l’actuació del farmacèutic en aquest sentit. “L’accessibilitat de les farmàcies i la confiança i proximitat als usuaris són tres factors que permeten fer arribar més lluny la prevenció de la malaltia, en coordinació amb la resta d’agents sanitaris”, concreta.

Com funciona la campanya?

Durant les 3 setmanes que dura la campanya, els ciutadans podran anar a les farmàcies participants per tal que avaluïn els seus factors de risc de patir càncer de pell. Després de respondre un breu qüestionari amb preguntes relacionades amb el control dermatològic que segueixen, l’ús que fan de les cremes solars, antecedents familiars o si presenten lesions semblants a les que recull un atles que els mostra el farmacèutic, es procedirà a l’avaluació del nombre de lesions pigmentades en els dos braços i l’orientació sobre les mesures de prevenció en funció del seu risc. En cas que no presentin els factors de risc o que el presentin, però ja estiguin sota control mèdic, se’ls entregarà un fulletó amb consells sanitaris sobre com protegir-se del sol adequadament i no estar exposat als seus efectes perjudicials; en cas que existeixin factors de risc, a més dels consells sobre protecció solar, se’ls recomanarà una revisió mèdica per fer un seguiment.

Més informació: aquí teniu un mapa interactiu amb les farmàcies participants.

 

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.