Categories

Entrada publicada a:

divendres, 21 de abril de 2017

Pere Santamaria recull el segon premi a la VII edició dels guardons “Vanguardia de la Ciència”

Ahir, dijous 20 d’abril, es va celebrar a La Pedrera l’acte d’entrega dels VII premis Vanguardia de la Ciència. Els reconeixements, una iniciativa conjunta del Grup Godó i la Fundació Catalunya-La Pedrera, es van crear el 2011 amb l’objectiu de donar visibilitat a la recerca d’excel·lència que es realitza a Espanya. La idea va partir de la constatació que, mentre els grans esportistes i artistes solen ser coneguts entre els ciutadans, els grans científics -i les seves investigacions- solen ser desconeguts.

Els lectors de La Vanguardia van tenir l’oportunitat de votar la recerca més rellevant duta a terme el 2016 al nostre país. El primer lloc el va ocupar una investigació que obre la porta a regenerar teixits envellits, realitzada per Pura Muñoz-Cánoves i Laura García-Prat a la Universitat Pompeu Fabra (UPF), que va rebre el 29,8% dels vots. Pere Santamaria, cap del grup Patogènia i tractament de l’autoimmunitat de l’IDIBAPS, va quedar en segon lloc amb prop del 17% de vots.

Santamaria va estar seleccionat per l’estudi de noves teràpies en malalties autoimmunes. Hi ha descrites més de cent malalties autoimmunes, en les quals els limfòcits T ataquen per error cèl·lules del propi organisme. Els tractaments actuals es basen en aplacar el sistema immunitari, la qual cosa augmenta el risc de patir infeccions i càncers. Un equip liderat per Santamaria ha trobat un tractament alternatiu: es recobreixen nanopartícules amb fragments de proteïnes específicament dirigits als limfòcits T que participen en cada malaltia; d’aquesta manera, aquests limfòcits es reprogramen en cèl·lules que, en lloc d’atacar l’òrgan afectat, suprimeixen la inflamació que dóna lloc a la malaltia, sense suprimir la immunitat general.

Podeu veure tots els nominats i el rànquing de votacions clicant aquí.

A la foto: Arcadi Navarro, Secretari d’Universitats i Recerca, entrega el premi a Pere Santamaria

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.