Categories

Entrada publicada a:

dissabte, 29 de abril de 2017

Experts del Clínic participen en l’informe 2017 de GOLD sobre la MPOC

S’ha publicat recentment l’informe 2017 del Global Strategy for the Diagnosis, Management and Prevention of Chronic Obstructive Lung Disease (GOLD) per al tractament de la Malaltia Pulmonar Obstructiva Crónica (MPOC), en el que hi han participat activament el Dr. Àlvar Agustí, del servei de Pneumologia de l’Institut Clínic Respiratori, actual president del comitè de direcció i membre del comitè cientìfic de GOLD, i el Dr. Robert Rodríguez Roisin, professor emèrit de la Universitat de Barcelona i membre del comitè científic d’aquesta organització. L’informe és un document estratègic de gran ressonància entre els professionals de la salut, que té com a objectiu ajudar a la implementació de programes de diagnòstic i tractament eficaços i segurs de la MPOC a tot el món.


Novetats de l’edició 2017

L’edició actual de l’informe proposa una evolució important respecte les anteriors. Ja després dels publicats el 2001 i 2006, l’informe de 2011 va representar un canvi important en l’abordatge de la MPOC, al passar d’una proposta basada exclussivament en la gravetat de la limitació al fluxe aeri, demostrada mitjançant espirometria, a considerar també els símptomes del pacient i el risc de patir aguditzacions futures, així com les possibles comorbiditats existents.

Els canvis proposats en 2011 no van estar exents de crítiques, motivades principalment per la dificultat d’utilització pràctica i pel fet que l’obstrucció al fluxe aeri era un millor predictor de la supervivència dels malalts que el sistema ABCD de 2013.

Ara, en la versió 2017, el grup d’experts que conformen la iniciativa GOLD proposen una evolució del sistema, que basa de forma inexcusable el diagnòstic clínic en la demostració de la limitació del fluxe aeri i centra el tractament farmacològic exclussivament en el nivell de símptomes i en el risc futur d’aguditzacions. Aquest canvi es deu a que l’espirometria és fonamental per al diagnòstic i important per al seguiment del pacient, per al seu pronòstic i per a la indicació d’opcions terapèutiques no farmacològiques (cirurgia o broncoscòpia de reducció de volum pulmonar), i en canvi la relació del grau d’obstrucció del fluxe aeri amb els símptomes i risc d’agudització és limitada en uns determinats pacients.

La iniciativa GOLD

L’Estratègia Global per al Diagnòstic, Tractament i Prevenció de la Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica és una iniciativa que va néixer en 1997 de la ma d’un grup d’experts internacionals (entre ells, el Dr. Rodriguez-Roisin) que es van reunir al setembre a Brusel·les amb la intenció d’oferir solucions a una certa actitud nihilista vers la malaltia dels sistemes sanitaris de l’època, a pesar de que la MPOC ja es considerava com una de les majors causes de morbiditat i mortalitat en l’àmbit mundial i es preveia un increment en la seva incidència i mortalitat en les dècades següents. En aquest sentit, GOLD es va proposar com a objectiu fomentar la recerca bàsica i clínica, així com el desenvolupament d’estratègies de prevenció i terapèutiques que es poguessin portar a terme en l’àmbit mundial i per part dels diferents models sanitaris.

GOLD publica el seu informe des de 1997, el qual es revisa completament cada cinc anys des de 2001 i és, des dels seus inicis, un dels documents més consultats i influents en la Malaltia Pulmonar Obstructiva Crónica. Els seus extensos resums executius es publiquen en les revistes més prestigioses de l’especialitat i assoleixen sempre citacions rècord en cada edició. Per exemple, l’informe 2011, publicat al febrer del 2013 en la revista American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, es manté al capdavant de la llista d’articles més citats des de novembre del 2016. L’informe 2017 s’ha publicat simultàniament, entre febrer i març, en quatre revistes internacionals que han cobert tot el globus, des de la regió d’Àsia-Pacífic (Respiratory), Europa (Respiratory Journal), Amèrica Llatina (Archivos de Bronconeumología, que inclou una versió en castellà) i Nord-Amèrica (American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine). L’edició 2017 coincideix amb el 20è aniversari del naixement d’aquesta iniciativa.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.