Categories

Entrada publicada a:

divendres, 28 de abril de 2017

El Clínic aplica un programa de prehabilitació que redueix al 50% les complicacions post-quirúrgiques en pacients d’alt risc

Després de 4 anys d’investigació, l’Hospital Clínic de Barcelona ha posat en marxa a nivell assistencial un programa de prehabilitació per reduir les complicacions despres d’una cirurgia i accelerar la recuperació dels pacients.  Es tracta d’un programa pioner a Espanya, que te com objectiu optimitzar l’estat fisic del pacient per fer front a una intervenció quirúrgica. Busca la millora de la reserva funcional del pacient a través de un programa d’entrenament físic personalitzat i promoció de l’activitat física. El programa es complementa amb suport nutricional i psicològic per fer front a l’estrès de la operació. Avui s’ha inaugurat la sala on es durà a terme l’entrenament físic supervisat d’aquest programa, batejada com a “Sala de Prehabilitació Rafa Nadal”, en agraïment al suport que del tenista per a la seva posada en marxa. L’empresa Technogym, proveïdor tècnic oficial de la seva Acadèmia, ha signat un conveni de col·laboració que ha permès equipar la sala amb tecnologia d’última generació.

A la inauguració hi han participat el Dr. Josep M. Campistol, director general del Clínic; la Dra. Graciela Martínez Palli, consultora sènior del Servei d’Anestesiologia i líder del programa de preHabilitació trimodal del Clínic; el Dr. Antonio M. De Lacy, cap del Servei de Cirurgia Gastrointestina i impulsor del projecte; la Dra. Isabel Sañudo, cap del Servei de Rehabilitació; el Sr. Renato Senta, Director General de Technogym a Espanya; i Maria Perelló, en representació de Rafa Nadal.

Cada any es realitzen l’Hospital Clínic més de 6.000 intervencions majors, que són aquells procediments més complexos i amb més risc. Tot i que s’han produït extraordinaris avenços pel que fa a la seguretat de les operacions, poden aparèixer complicacions post-quirúrgiques que tenen  un impacte negatiu sobre el pronòstic, la supervivència i la qualitat de vida dels pacients.

Per millorar els resultats de les operacions és clau identificar en quins pacients hi ha un major risc d’aparició de potencials complicacions. Així, es poden establir estratègies per prevenir-les, tractar-les de forma precoç i reduir la seva incidència i severitat. Entre aquestes, es troba la prehabilitació, que consisteix en un conjunt de mesures destinades a aconseguir una millor capacitat funcional d’aquelles persones que han de fer front a una cirurgia.

El programa de preHab trimodal del Clínic, que rep aquest nom per les tres vessants en les que està enfocat (entrenament físic, suport nutricional i recolzament psicològic a traves de la teràpia de mindfulness), ofereix estratègies innovadores que fins ara no s’havien aplicat abans d’una cirurgia. Un estudi previ realitzat pel grup del Clínic, amb pacients sotmesos a cirurgia abdominal major, demostra que un programa preoperatori d’entrenament físic de 4 setmanes pot reduir la incidència de complicacions fins a un 50% aquells que són d’alt risc. “L’objectiu és que el pacient participi de forma activa en el seu propi procés quirúrgic, es comprometi i es prepari. I que no només millori a curt termini, si no que adquireixi hàbits de vida saludables que sigui capaç de mantenir al llarg del temps”, explica la Dra. Graciela Martínez Palli, impulsora d’aquest programa.

En el grup preHAB del Clínic té àmplia experiència en l’àmbit de la cirurgia digestiva. Ara l’objectiu és arribar a donar servei a pacients de qualsevol especialitat quirúrgica i ja s’ha començat a treballar en aquesta línia. Es tracta d’un grup de caire multidisciplinar, liderat metges anestesiòlegs i que compta amb personal d’infermeria d’Anestèsia, fisioterapeutes, nutricionistes i psicòlegs. A més, té el suport d’altres especialistes com cirurgians, pneumòlegs i cardiòlegs, que estan implicats en tot el procés quirúrgic.

Per tal de donar visibilitat mundial al programa de prehabilitació del Clínic, l’AIS Channel (Advances in Surgery Channel), plataforma online líder mundial en educació mèdica promoguda pel Dr. Antonio M. de Lacy, crearà continguts i cursos específics sobre aquesta temàtica. L’objectiu és que milions de pacients d’arreu del món, junt amb d’altres hospitals i professionals, puguin aprendre i beneficiar-se d’aquesta innovadora estratègia.

Technogym, és una empresa líder del sector del Wellness, que ofereix productes i serveis innovadors que permeten un seguiment total del pacient.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.