Categories

Entrada publicada a:

dilluns, 27 de març de 2017

Sis hospitals catalans demostren els beneficis al cap d’un any dels dispositius de nova generació en pacients amb ictus

Els hospitals Clínic, Vall d’Hebron, Bellvitge, Germans Trias, Sant Pau i Doctor Josep Trueta han publicat a la revista Lancet  Neurology els resultats d’un assaig clínic que demostra l’eficàcia i els beneficis a llarg termini de desobstruir les artèries cerebrals afectades en els pacients amb ictus més complexos amb dispositius de nova generació introduïts per microcatèters. Per part de l’Hospital Clínic han participat en l’estudi REVSACAT el Dr. Ángel Chamorro, cap de la Unitat Funcional de Patologia Vascular Cerebral del Clínic; els Drs. Xabier Urra i Arturo Renú, neuròlegs de la mateixa unitat; i els Drs. Luís San Román i Jordi Blasco del Servei de Radiologia de l’hospital i membres de la Unitat.

L’ictus és una malaltia amb un impacte social molt alt. A Catalunya és la primera causa de mortalitat entre les dones, la tercera entre els homes i  la primera causa de discapacitat. Es produeix per una alteració de la circulació de la sang al cervell i el tractament precoç és bàsic per aconseguir que el pacient es recuperi i minimitzar les seves seqüeles. En un 15% dels casos la causa és una hemorràgia cerebral però els ictus més comuns són els isquèmics (85%), en què una artèria del cervell s’obstrueix per un trombe.

Fins fa poc, l’únic tractament eficaç de què es disposava per tractar l’ictus isquèmic era la trombòlisi endovenosa, però aquest tractament té una eficàcia molt limitada en els ictus greus i complexos. Això explica que en els últims anys un nombre creixent d’aquests casos s’hagi tractat amb teràpies endovasculars com la trombectomia mecànica. Aquesta tècnica consisteix en utilitzar catèters que tenen una malla (stent) que atrapa el trombe i després l’extreu. El procediment emprat és d’una enorme complexitat doncs suposa arribar a àrees molt delicades del cervell per navegació endovascular i extreure el trombe mitjançant la introducció d’un catèter des de l’artèria femoral fins a l’àrea afectada; per això, només pot ser realitzat en hospitals terciaris amb professionals altament qualificats.

L’estudi REVASCAT ja va demostrar ara fa dos anys que aquests pacients multipliquen per 4 les possibilitats de tenir més autonomia en les activitats bàsiques de la vida diària. També augmenten un 70% les opcions de recuperació de la capacitat funcional, redueixen a més de la meitat la mida final de l’infart cerebral causat per l’ictus i tenen una millor qualitat de vida.

Ara, gràcies a l’estudi publicat a Lancet Neurology, s’ha demostrat que aquest tractament, a més dels beneficis pel pacient, també té implicacions importants per la seva avaluació a nivell de cost-eficàcia a llarg termini. L’estudi ha realitzat controls als pacients al cap de cinc dies, tres mesos i un any després del tractament, i els resultats evidencien que la millora que experimenten els pacients durant els primers dies després del tractament és estable fins passat un any.

Entre novembre de 2012 i desembre de 2014 fins a 200 pacients catalans han participat en aquest treball d’investigació que, juntament amb els d’altres grups internacionals, ha estat un assaig clínic pioner en l’àmbit de la patologia vascular cerebral.

La publicació d’aquest article ha estat un treball conjunt realitzat entre sis hospitals de referència catalans, i amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la Universitat de Pittsburgh (Estats Units).

Referència de l’article:

Safety and efficacy of thrombectomy in acute ischaemic stroke (REVASCAT): 1-year follow-up of a randomised open-label trial.
Dávalos A, Cobo E, Molina CA, Chamorro A, de Miquel MA, Román LS, Serena J, López-Cancio E, Ribó M, Millán M, Urra X, Cardona P, Tomasello A, Castaño C, Blasco J, Aja L, Rubiera M, Gomis M, Renú A, Lara B, Martí-Fàbregas J, Jankowitz B, Cerdà N, Jovin TG; REVASCAT Trial Investigators..
Lancet Neurol. 2017 Mar 16. pii: S1474-4422(17)30047-9. doi: 10.1016/S1474-4422(17)30047-9.

Font: Departament de Salut

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.