divendres, 10 de març de 2017

L’Hospital Clínic, la Universitat de Barcelona i l’IDIBAPS retren homenatge a la figura del Dr. Joan Rodés

Ahir dia 9 de març va tenir lloc, en el marc del Paranimf de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona, l’homenatge pòstum que retraven conjuntament l’Hospital Clínic de Barcelona, la Universitat de Barcelona i l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) a l’insigne Dr. Joan Rodés Teixidor, referent de la Medicina en l’àmbit mundial i una personalitat clau en la història d’aquestes tres institucions. En el decurs de la cerimònia es va presentar el llibre “Homenaje a Juan Rodés. Trayectoria y Facetas de un Visionario“, que recull 50 testimonis del bon fer i la qualitat humana i professional de l’homenatjat. Presidiren l’acte Antoni Comín, conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya; Joan Elías, rector de la Universitat de Barcelona; Xavier Pomés, president del Consell de Govern de l’Hospital Clínic de Barcelona; Josep M. Campistol, director general del Clínic; Francesc Subirada, presidente de la Junta de Govern de l’IDIBAPS; i Rafael Pardo, director de la Fundación BBVA.

Va obrir la cerimònia el rector de la Universitat de Barcelona, Dr. Joan Elías, amb una menció a la profunda vocació de Joan Rodés per la Medicina -“la més estimulant de les ciències“, com li comentava el Dr. Rodés-, i la Universitat, i va destacar la funció principal d’aquesta institució docent en la consecució d’una societat avançada. Seguidament, el Dr. Campistol va expressar el seu pesar pel fet que l’homenatge no s’hagués pogut celebrar en vida del Dr. Rodés, com era la voluntat dels organitzadors des que es va iniciar l’edició del llibre a finals del 2016; va traslladar a la família present en la cerimònia l’agraïment del Clínic per més de 50 anys de dedicació, d’impuls a la recerca, a l’excel·lència en assistència i la docència i l’exquisidesa en el tracte del Dr. Rodés. Després de les paraules del Dr. Campistol, Xavier Pomés va destacar la gran capacitat de crear consens entre persones i institucions que va posseir Joan Rodés al llarg de la seva vida, així com la capacitat de visió a llarg termini. Francesc Subirada, per la seva banda, va assenyalar els trets de caràcter que, a parer seu, feien destacar de forma immediata l’excepcionalitat de la figura del Dr. Rodés, com eren una curiositat quasi infantil sempre manifesta, una constant acceptació del risc a l’hora de mirar cap al futur i la seva implicació total amb la societat. Per últim, Antoni Comín va destacar de Joan Rodés la seva capacitat de lideratge visionari, així com la cerca constant de l’excel·lència en qualsevol àmbit de l’activitat, fos assistencial, investigadora o docent, i va definir al Dr. Rodés com “el millor nom propi representant del sistema de salut de Catalunya dels últims 25 o 30 anys“.

Després de les paraules de la taula presidencial, el Dr. Ramon Gomis va presentar el llibre “Homenaje a Juan Rodés. Trayectoria y Facetas de un Visionario“, l’edició del qual comparteix amb el Dr. Antoni Trilla (Hospital Clínic) i el Professor Rafael Pardo (Fundación BBVA), i en el que hi han col·laborat, com a tribut a la figura del Dr. Rodés, 50 dels que foren els seus companys i alumnes. D’entre ells, van intervenir en l’acte, amb unes breus paraules de recordatori els coeditors professor Rafael Pardo i Dr. Antoni Trilla -aquest últim per mitjà d’un vídeo gravat anteriorment-, seguits pels doctors Miquel Bruguera, Elias Campo, Francesc Cardellach, Antoni Castells (també en vídeo pregravat), M. Teresa Estrach, Pere Ginés, Carme Hernàndez i Andreu Mas-Colell.

El moment més emotiu de l’acte es va produir durant l’entrega al Dr. Joan Rodés de la Insígnia d’Or de l’Hospital Clínic de Barcelona, a títol pòstum, de mans del Dr. Xavier Pomés, reconeixement que va recollir amb gran emoció la seva vídua Sra. Paula Torrontegui i les seves filles Idoya i Claudia entre els aplaudiments dempeus de tots els assistents.

L’homenatge va tenir un tancament musical -el Dr. Rodés va ser un gran amant de la música clàsica- amb el Quartet de Corda de l’Orquestra Ars Medica del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB), que va oferir als presents els moviments Minué i Presto del Quartet per a Corda Nº 3 de Wolfgang Amadeus Mozart, després del qual la Fundación BBVA va obsequiar a tots els assistents amb un exemplar del llibre.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.