Categories

Entrada publicada a:

divendres, 24 de març de 2017

L’escorça orbitofrontal del cervell permet predir la presa de decisions fins i tot abans que es doni l’estímul

Investigadors del Centre de Cognició i Cervell (CBC) de la UPF i de l’IDIBAPS han demostrat, per primera vegada, l’activitat predictiva de la decisió fins i tot abans que l’estímul sensorial extern es produeixi. Això succeeix perquè unes neurones del còrtex orbitofrontal, una zona del cervell, codifiquen el conjunt de variables rellevants per a la correcta realització d’una tasca: el passat recent i la informació sensorial actual.

L’article, publicat a Nature Communications, l’han liderat Rubén Moreno Bote, investigador principal del Centre de Cognició i Cervell (CBC) i del Departament de Tecnologies de la Informació i la Comunicació (DTIC) de la UPF, i Mavi Sánchez Vives, cap de l’equip Neurociència de Sistemes i professora d’investigació ICREA a l’IDIBAPS. Els primers signants són Ramon Nogueira, investigador de l’CBC, i Juan M. Abolafia, investigador del grup de Mavi Sánchez Vives. Jan Drugowitsch, investigador de la Universitat de Harvard (Massachusetts, USA), i Emili Balaguer-Ballester de la Universitat de Bournemouth (UK), també són coautors.

Per als éssers vius obtenir una correcta estimació del món exterior a través dels sentits és un procés de vital importància per poder prendre la decisió més beneficiosa en cada situació particular. Tot i que el procés de la percepció del món exterior ha estat estudiat en detall, encara queden moltes preguntes obertes sobre com el cervell integra les diferents fonts d’informació que rep per dur a terme la presa de decisions.

Els investigadors de la UPF i de l’IDIBAPS van dissenyar un estudi per entendre millor el procés de presa de decisions a nivell neuronal així com les regions del cervell involucrades en aquest procés. Per a això es va treballar amb animals entrenats en resoldre una tasca de discriminació auditiva en un entorn en què el passat recent és rellevant. Es va veure que, per maximitzar la probabilitat d’èxit, els participants eren capaços de combinar la informació sensorial que els proporciona amb la informació de què disposen del seu passat pròxim.

Així, van estudiar l’activitat del còrtex orbitofrontal, la zona del cervell relacionada amb els circuits de recompensa, i van veure que aquesta àrea podria estar més implicada en el procés de presa decisions en entorns complexos del que es creia fins ara. Els resultats obtinguts van mostrar que el còrtex orbitofrontal integra la informació procedent del còrtex sensorial amb la informació acumulada per l’experiència recent i d’aquesta manera guia el procés de presa de decisions.

Aquest treball és un dels primers a analitzar, a nivell del comportament i a nivell neuronal, els mecanismes i processos subjacents durant el procés de presa de decisions quan el passat recent és informatiu, així com les regions encarregades d’integrar aquests dos tipus d’informació, concloent que l’escorça orbitofrontal està molt més involucrada en la presa de decisions del que es creia fins ara.

Treball de referència:

Lateral orbitofrontal cortex anticipates choices and integrates prior with current information
Ramon Nogueira*, Juan M. Abolafia*, Jan Drugowitsch, Emili Balaguer-Ballester, Maria V. Sánchez-Vives and Rubén Moreno-Bote (* primera autoria compartida)
Nature Communications, DOI: 10.1038/ncomms14823 (2017)

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.