Categories

Entrada publicada a:

dimarts, 7 de març de 2017

El projecte europeu LifeBrain analitzarà les claus de l’envelliment cognitiu amb dades de més de 6.000 persones

Aquest any s’ha posat en marxa LifeBrain, un projecte finançat pel programa Horitzó 2020 de la Unió Europea amb deu milions d’euros i una durada de cinc anys, que es proposa identificar els factors de risc i els factors protectors per al cervell i la salut mental en les diferents etapes de la vida. En el projecte hi participen catorze grups de recerca europeus —principalment escandinaus—, coordinats per la Universitat d’Oslo. L’únic grup representant del sud d’Europa és el que lidera David Bartrés Faz, investigador de l’Institut de Neurociències de la Universitat de Barcelona i de l’IDIBAPS i coordinador del Barcelona Brain Stimulation Lab (BBSLab).

Per dur a terme l’estudi s’integraran les dades de grans cohorts europees sobre salut mental, aspectes cognitius, genètics, d’estils de vida i de neuroimatge de més de 6.000 individus dels quals s’ha fet seguiment al llarg de diferents etapes de la vida. Les dades, prop de 40.000 en conjunt, recullen diferents franges d’edat. A fi d’ampliar l’anàlisi, també s’està treballant per relacionar aquestes dades amb altres registres d’arxius nacionals i regionals, biobancs o altres grans estudis.

La idea de fons del projecte és que, des del punt de vista cognitiu, la manera com envellim depèn en part d’etapes prèvies de la vida, i que hi ha factors de risc i factors protectors que tenen una incidència diferent segons l’etapa i acaben per determinar si envellim bé o malament en l’aspecte cognitiu”, explica David Bartrés Faz.  “En definitiva”, segueix l’investigador, “el que busquem és entendre quines configuracions modificables de factors de risc i protectors, juntament amb els factors genètics, fan que una persona envelleixi mentalment millor que una altra”. El projecte està molt enfocat a la medicina personalitzada i vol fer una estratificació en cercar grups de risc, així com donar recomanacions de salut preventives i oferir eines per a la pràctica clínica i per a les polítiques per millorar la salut mental de la població, en col·laboració amb les autoritats i entitats implicades.

En l’equip que hi participa de l’IDIBAPS i la UB també hi figuren Carme Junqué, cap de l’equip Neuropsicologia de l’IDIBAPS, Bárbara Segura  (UB-IDIBAPS) i Cristina Solé-Padullés (UB). Amb ells col·labora el grup d’Emili Ros, de la Unitat de Lípids del Servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital Clínic i l’IDIBAPS, per aportar dades de neuroimatge, funcions cognitives i estils de vida de les persones grans al projecte. Així mateix, l’equip de la UB i l’IDIBAPS també participarà en l’anàlisi de dades per als objectius científics del projecte i tindrà un paper important en la incorporació a l’estudi d’agents institucionals, socials i de política sanitària.

Font: UB

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.