dimarts, 7 de febrer de 2017

Nova guia sobre braquiteràpia guiada per imatge 3D

En els últims anys, la utilització de les tècniques d’imatge han suposat una millora substancial en el tractament del càncer en l’àmbit de l’oncologia radioteràpica i les seves tècniques, entre elles la braquiteràpia. Oferir una visió actualitzada d’aquesta tècnica és l’objectiu principal de la nova Guia “Braquiteràpia 3D guiada per imatge, que ha estat elaborada pel Grupo de Braquiterapia de la Sociedad Española de Onocología Radioterápica (SEOR) sota la coordinació de la Dra. Àngels Rovirosa, del servei d’Oncologia Radioteràpica del Clínic i coordinadora del Grupo; de la Dra. Pilar Samper i de la Dra. Elena Villafranca. En cada capítol del llibre també hi han participat físics mèdics de la Societat Espanyola de Física Mèdica (SEFM).

La braquiteràpia guiada per imatge és una tècnica de radiació interna que consisteix en la col·locació d’una font radioactiva en la regió on es situa el tumor, mitjançant uns aplicadors específics per a cada localització tumoral; la finalitat és destruir les cèl·lules canceroses amb dosis locals molt altes de radiació i, al mateix temps, reduir les complicacions en teixits sans veins.  Per planificar l’adminitració quant a col·locació dels aplicadors i estudi de la millor distribució de dosis en el tumor i teixits sans veïns s’utilitzen tècniques d’imatge com la tomografia computeritzada (TC), la ressonància magnètica (RM) i l’ecografia.

En la nova guia “Braquiteràpia 3D guiada per imatge“, disponible en el web de la SEOR i difosa també en el web d’ALATRO (Associació Llatinoamericana de Teràpia Radiant Oncològica), es tracta de la braquiteràpia per a tumors ginecològics, de mama, tumors urològics, digestius, la braquiteràpia endoluminal bronquial i esofàgica, la braquiteràpia per a càncer de cap i coll, sarcomes, pell no melanoma, tumors oculars i tumors benignes. Igualment, l’obra tracta de la situació de les unitats docents integrades en braquiteràpia i el seu futur amb els “hospitals virtuals”. “Aquesta és la primera guia en braquiteràpia 3D guiada per la imatge elaborada per un grup de braquiteràpia en l’àmbit europeu i en l’actualitat estem treballant en la seva traducció a l’anglès per a una major difusió“, declara la Dra. Rovirosa.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.