Categories

Entrada publicada a:

dimecres, 15 de febrer de 2017

L’IDIBAPS participa en un projecte europeu per aplicar tractaments personalitzats en esclerosi múltiple

Una aliança mundial, coordinada per l’Institut Karolinska i en la qual participen investigadors de l’IDIBAPS, ha rebut 15 milions d’euros de la Comissió Europea en el programa Horizon2020 per trobar nous i millors tractaments per a l’Esclerosi Múltiple (EM). En aquest projecte, anomenat MultipleMS, hi participen universitats i empreses de 12 països europeus i els EUA que uniran esforços per adaptar el desenvolupament i l’aplicació de teràpies a cada pacient amb EM.

L’Esclerosi Múltiple (EM) és una malaltia autoimmunitària que afecta a més de 2 milions de persones a tot el món i una de les principals causes de discapacitat no traumàtica en adults joves a Europa. L’EM és una malaltia molt heterogènia i encara no es disposa d’una cura. Donat que el resultat dels tractaments actuals varia molt d’un pacient a un altre, poder predir quin tractament específic és beneficiós per a cada pacient milloraria el maneig de la malaltia.

En aquest projecte destaca la xarxa de col·laboració que s’establirà entre les entitats participants i l’enorme quantitat i varietat de dades de pacients que s’analitzaran. L’enfocament del projecte és prendre la naturalesa multifacètica de l’EM com a punt de partida per identificar oportunitats de tractament personalitzades“, explica la professora Ingrid Kockum del Karolisnka Institutet, coordinadora del projecte.

El projecte aprofitarà les bases de dades i xarxes de recerca establertes per consorcis anteriors, com la xarxa Nòrdica de Genètica en Esclerosi Múltiple, el Consorci Internacional de Genètica en EM (IMSGC) i el Consorci Internacional de Epigenoma Humà (IHEC).

El projecte combinarà una gran varietat de dades clíniques, genètiques, epigenètics, moleculars, MRI i dades d’estil de vida de més de 50.000 pacients amb EM i 30.000 persones sanes per descobrir les característiques diferencials de la malaltia en els pacients“, assenyala la professora Kockum.

En paral·lel a la integració de les dades ja disponibles, pacients recentment diagnosticats es seguiran de forma logitudinal per obtenir una cohort harmonitzada i poder, així, verificar les principals conclusions del projecte. Amb aquesta informació integrada, l’objectiu és que tant els tractaments existents com els nous puguin ser personalitzats en base a característiques i biomarcadors en pacients individuals.

El Dr. Pablo Villoslada, Cap del grup Patogenètica i noves teràpies en Esclerosi Múltiple i coordinador del projecte a l’IDIBAPS, explica que “la nostra contribució al projecte MultipleMS se centra en l’aplicació de la Intel·ligència Artificial per al maneig de malalties cròniques del sistema nerviós“. I afegeix que “hem desenvolupat un model computacional dels mecanismes biològics del dany del cervell en l’EM dissenyat per aplicar-lo a aquest estudi“. A més, es validarà i posarà a punt aquesta tecnologia en les cohorts de pacients amb Esclerosi Múltiple de l’Hospital Clínic.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.