Categories

Entrada publicada a:

divendres, 24 de febrer de 2017

El Clínic incorpora la litotrícia làser amb endoscopi digital ultrafi per a la coledocolitiasi

Per millorar l’assistència a nivell diagnòstic i terapèutic, el 2016 la Unitat d’Endoscòpia de l’Hospital Clínic, dirigida pel Dr. Josep Llach, va incorporar a la seva activitat el Programa de Colangioscòpia (endoscopi ultra fi amb imatge digital SpyGlass), liderat pel Dr. Andrés Cárdenas, consultor de l’ICMDM i expert en aquesta tècnica. Amb la colangioscòpia s’aconsegueix visualitzar directament les vies biliopancreàtiques i portar a terme el diagnòstic diferencial entre una lesió benigna i maligna, practicar biòpsies d’una forma dirigida i realitzar els trataments indicats segons la patologia diagnosticada. Recentment, a fi d’evitar la cirurgia biliar en aquells casos en que el pacient no es pugui operar, la Unitat, amb la col·laboració del Dr. Agustin Franco, del Servei d’Urologia de l’Institut Clínic de Nefrologia i Urologia, ha incorporat al SpyGlass la tècnica de litotrícia (fragmentació) làser per colangioscòpia mitjançant l’ús d’un dispositiu especial amb làser Holmium.

La presència de càlculs en la vesícula, o colelitiasi, és actualment una de les principals malalties digestives en els països occidentals, afectant a entre un 10% i un 20% de la població. De aquesta, entre un 15%-20% presenta a més càlculs en els conductes biliars (coledocolitiasi). Aquests càlculs, si no s’extreuen, poden provocar icterícia, colangitis (infecció en els conductes biliars) i pancreatitis. En més del 90% dels casos, la coledocolitiasi o presència de càlculs en els conductes biliars pot solucionar-se evitant la cirurgia, mitjançant la tècnica de colangiografia endoscòpica retrògrada (CPRE) per mètodes convencionals. En ocasions, no obstant, el gran tamany dels càlculs en els conductes biliars, la seva localització en les vies biliars intrahepàtiques o el seu impacte en els conductes biliar no fan possible la utilització d’aquesta tècnica. Per altra banda, la imatge fluoroscòpica en què es basa la CPRE no facilita el visualitzar directament els conductes biliars, amb la qual cosa en alguns casos detectar la patologia exacta es torna dificultós.

Aquesta tècnica de fragmentació de càlculs biliars iniciada ara a la Unitat d’Endoscòpia ha demostrat ser segura i efectiva en més del 90% dels casos; en paraules del Dr. Cárdenas, “la tècnica de litotrícia làser per a la coledocolitiasi està recomenada en les guies clíniques nordamericanes i europees per al maneig d’aquesta condició. El principal avantatge que ofereix és que permt un direccionament precís sota visió directa, amb la qual cosa es redueix el risc de lesió en el conducte biliar del pacient i la fàcil fragmentació de cálculs grans que després es poden remoure fàcilment sota tècniques convencionals de CPRE .”

 

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.