dilluns, 13 de febrer de 2017

Ciril Rozman i el Tractat “Farreras-Rozman Medicina Interna”, exposició a la Facultat de Medicina UB


El CRAI Biblioteca Campus Clínic ofereix una exposició de visita obligada per a tots els estudiants, professionals i públic interessat en la cultura i en la història de la Medicina a Catalunya i Espanya. Es tracta d’un recull històric, biogràfic i documental de la vida de l’insigne Dr. Ciril Rozman, principalment lligada a l’obra magna “Farreras-Rozman: Tractat de Medicina Interna“. Aquest és un text únic i de referència en aquesta especialitat per a tot el món de parla hispana, que va néixer al Clínic i amb el qual el doctor va iniciar la seva participació fa més de 60 anys.


L’origen de l’exposició és la donació, per part del Dr. Rozman, d’un exemplar de cada edició en castellà del Tractat fundat per Alexander von Domarus, a més de tres exemplars de l’obra original en idioma alemany i exemplars d’edicions en català i portuguès. Amb aquesta donació, el CRAI Biblioteca Campus Clínic disposa de la col·lecció completa del text de referència. En l’exposició s’afegeixen, a més, testimonis biogràfics, pensaments, entrevistes, fotografies i documents originals del Dr. Rozman, que apropen els visitants als moments més intensos de la vida personal, professional i acadèmica d’una de les personalitats més reconegudes i importants de la medicina de parla hispana.

Ciril Rozman

El Dr. Ciril Rozman és una de les personalitats més reconegudes mundialment en el camp de la medicina interna. Des de la seva arribada a Barcelona als anys 40, la seva trajectòria vital i professional està estretament lligada a la Universitat de Barcelona, on va iniciar els estudis de Medicina el 1948 i de la que n’és actualment professor emèrit, i a l’Hospital Clínic de Barcelona, on en 1972, juntament amb els Dr. Joan Rodés, Cristóbal Pera i Miguel Ángel Asenjo, va procedir a la reforma del departament de Medicina, convertint-lo en un dels millors de l’Estat Espanyol, i on en 1976 va liderar el primer trasplantament de medul·la òssia al·logènica.

En l’especialitat de Medicina Interna, la influència del Dr. Rozman s’estén sobretot als països de parla hispana, mitjançant l’edició i direcció de dues publicacions: la primera, el Tractat “Farreras-Rozman: Medicina Interna”, de la que en va ser director des de 1972 a 2016; i la segona publicació és la revista Medicina Clínica, de la que en va ser editor des de 1972 fins a 1999 i actualment és l’editor emèrit, i que té l’índex d’impacte més alt d’Espanya.

L’exposició es pot visitar fins al pròxim mes d’abril al primer pis de l’Ala Nord de la Facultat de Medicina, al carrer de Casanova 143 de Barcelona.

 

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.