dilluns, 9 de gener de 2017

“Predictheon”: innovant en Anestèsia

El projecte “Predictheon“, de desenvolupament d’un sistema de control predictiu e individualitzat dels pacients sota sedoanalgèsia, és un dels dos projectes de recerca IDIBAPS seleccionats pel programa integral de suport a la innovació CaixaImpulse en l’edició 2016. El projecte el lidera el Dr. Pedro Luís Gambús, del servei d’Anestèsia de l’Hospital Clínic i també investigador de l’equip de recerca IDIBAPS “Resposta Neuroimmunològica a l’Agressió Quirúrgica i a l’Anestèsia“.

La sedoanalgèsia s’utilitza generalment per a procediments diagnòstics o terapèutics en pacients ambulatoris, ja que permet reempendre les activitats normals en poc temps, però també els pacients greus poden necessitar-la per obtenir ràpidament un diagnòstic o efectuar un tractament. En ambdós casos, la quantificació dels fàrmacs utilitzats ha de ser molt acurada, per optimitzar la recuperaciò o evitar efectes potenciament lesius i/o letals.

Actualment, els metges quantifiquen la medicació mitjançant el control dels signes vitals del pacient, com en una anestèsia general. El sistema “Predictheon”, mitjançant l’aplicació de models matemàtics dissenyats a partir de dades reals de pacients ja sotmesos a sedació, facilita als anestesiòlegs el control en temps real dels pacients amb prediccions contínues dels efectes dels diferents nivells de fàrmacs, sobre el nivel de consciència, la respiració o les funcions cognitives, etc, i informa també del temps previst per a la recuperació d’aquests efectes en els pacients.

La innovació que representa aquest sistema dins la pràctica professional dels anestesiòlegs ha fet que aquest projecte IDIBAPS hagui estat inclòs en el programa integral CaixaImpulse, una iniciativa de l’Obra Social de la Caixa i Caixa Capital Risc. Caixaimpulse fomenta la innovació al nostre país amb l’objectiu de que els resultats es transfereixin a la societat. Presta assessorament i suport als projectes seleccionats en quant a la creació d’empreses de biotecnologia en les etapes primerenques. En l’edició 2016, a més del projecte “Predictheon”, ha estat també seleccionat un altra projecte IDIBAPS, “EXOLIVER”, encapçalat per Jordi Gracia-Sancho, del Laboratori d’Hemodinàmica Hepàtica, dissenyat per oferir serveis de recerca en hepatologia, emprant la tecnologia “liver on a chip” com a plataforma per testar toxicitat hepàtica en el desenvolupament de nous medicaments.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.