dimarts, 3 de gener de 2017

El Dr. Ricard Cervera, Premi Dr. Josep Font 2016 de Fundación Mútual Médica

1a fila, esq. a dta: Dra. Sara Alonso, Dra. Esther González, Dra. Carmen Herrero, Dr. Ricard Cervera. 2ª fila (de peu) esq a dreta: Dr. Pilar Tornos, Dr. Manel Sabaté, Dr. Clara Pañella, Sra. Rosario Serrano, Dr. Alexandre Darnell, Dr. Alejandro Andreu, Dr. Josep E. Herrero

El Dr. Ricard Cervera, cap del servei de Malalties Autoimmunes de l’Institut Clínic de Medicina i Dermatologia (ICMiD) i de l’equip IDIBAPS de Malalties Autoimmunes Sistèmiques, ha rebut el Premi Dr. Josep Font 2016 de la Fundación Mútual Médica al millor treball original d’investigació mèdica amb aplicació a la pràctica clínica, per l’estudi Morbidity and mortality in the antiphospholipid syndrome during a 10-year period: a multicentre prospective study of 1000 patients, del qual n’és el primer signant. L’article premiat es va publicar el mes de juny de 2015 a Annals of the Rheumatic Diseases, la revista amb major factor d’impacte en aquest camp de la Medicina. El Premi Dr. Josep Font està dotat amb 3.000 euros, i en l’edició 2016 s’han presentat un total de 62 treballs científics.

Per a portar a terme l’estudi, el Dr. Ricard Cervera va liderar un consorci europeu de 20 centres que va seguir durant 10 anys a 1.000 pacients amb síndrome antifosfolipídica (SAF), al qual cosa ha permès conèixer a fons aquesta malaltia autoimmune. És precisament aquest esforç científic realitzat per a reunir una casuística molt nombrosa (1.000 pacients) en una malaltia poc comuna (la síndrome antifosfolípida) l’aspecte que més ha valorat el jurat, juntament amb el rigor i la competència dels equips assistencials que hi han participat. En paraules del Dr. Alexandre Darnell, president del Jurat, “El Premi Josep Font d’enguany és un exemple del valor de la col·laboració científica entre equips assistencials de diferents hospitals i països europeus”.

Què és la síndrome antifosfolipídica?

La SAF, també coneguda com a síndrome de Hughes pel doctor que liderava l’equip que la va descriure a Londres per primer cop l’any 1983, és una de les malalties autoimmunes sistèmiques més freqüents i es caracteritza per l’aparició en la sang dels anomenats anticossos antifosfolipídics, els quals provoquen trombosis (coàguls de sang) que es poden desenvolupar en qualsevol part del cos (venes de les cames, cervell, cor, ronyons…) i avortaments en dones embarassades.

L’equip de recerca de l’Hospital Clínic-IDIBAPS ha estat, des del descobriment de la síndrome, un dels seus principals equips d’investigació, participant en la descripció de vàries de les seves manifestacions clíniques, així com de la forma més dramàtica de presentació, l’anomenada síndrome antifosfolipídica catastròfica.

 

En la fotografia: 1a fila, d’esquerra a dreta: Dra. Sara Alonso, Dra. Esther González, Dra. Carmen Herrero, Dr. Ricard Cervera. 2a fila (peu) d’esquerra a dreta: Dr. Pilar Tornos, Dr. Manel Sabaté, Dr. Clara Pañella, Sra. Rosario Serrano, Dr. Alexandre Darnell, Dr. Alejandro Andreu, Dr. Josep E. Herrero”. Imatge: Fundación Mútual Médica.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.