Categories

Entrada publicada a:

divendres, 18 de novembre de 2016

Professionals del Clínic presenten un dels manuals més complerts sobre fibromiàlgia

El 17 de novembre passat va tenir lloc la presentació del llibre La fibromialgia. Consejos y tratamientos para el bienestar a la Sala d’Actes Farreras Valentí de l’Hospital Clínic. El llibre ha estat elaborat per diversos especialistes del Clínic, entre els quals s’hi compta el Dr. Antonio Collado, reumatòleg i coordinador de la Unitat Multidisciplinar per a l’Estudi i Tractament de la Fibromiàlgia del Clínic. És un dels manuals divulgatius més complerts apareguts a Espanya que tracta una malaltia amb una altíssima prevalença: arreu de l’Estat la pateixen el 2,4% de la població adulta, unes 800.000 persones.

La presentació s’ha portat a terme en el marc de la xerrada Posem al dia la fibromialgia, organitzada per l’Associació d’Ajuda per la Fibromiàlgia de Catalunya (AFIBROCAT) i protagonitzada pels autors del manual. Segons el Dr. Collado, “aquest és un dels pocs llibres dirigits tant a professionals com a pacients”. Els seus autors formen part de la Unitat de Fibromiàlgia de l’Hospital Clínic – Universitat de Barcelona, un dels grups investigadors sobre la malaltia amb més experiència clínica i científica d’Espanya, ja que va formar-se el 1998. L’equip del Dr. Collado ha contribuït a conèixer els mecanismes fisiopatològics de la fibromiàlgia, que durant molts anys van ser desconeguts. Conèixer-los és un pas imprescindible per tal de contribuir a una comprensió complerta de la malaltia i poder oferir els tractaments més efectius.

A Europa, entre 3 i 4 de cada 100 persones es veuen afectades per la fibromiàlgia, la majoria de les quals són dones: per cada home amb el síndrome hi ha entre 6 i 8 dones que el pateixen. El problema més significatiu que provoca és el dolor: “Les persones amb fibromiàlgia”, diu el Dr. Collado, “tenen dolor crònic durant tota la seva vida i al voltant del 40% es veuran discapacitades en menor o major grau”.

A banda dels problemes orgànics que ocasiona la síndrome de la fibromiàlgia, tal i com s’assenyala al llibre, també comporta certa incomprensió: “la invisibilitat del dolor en la fibromiàlgia, especialment abans del diagnòstic, podria produir un major grau de desconcert i malestar entre les parelles dels pacients”. De fet, en un estudi recentment publicat, “un 69% dels pacients manifesten que les seves parelles els ajuden i se senten recolzats en la lluita contra la malaltia. Tanmateix, un 45% dels pacients assenyala que les seves parelles no comprenen veritablement la malaltia”.

Els altres autors del text són Xavier Torres, doctor en psicologia i consultor del Servei de Psiquiatria i Psicologia Clínica de l’Hospital Clínic, Anna Arias, terapeuta ocupacional, la Dra. Emilia Solé, internista, Laura Salom, fisioterapeuta, el Dr. Emili Gómez, reumatòleg, tots ells de la Unitat de Fibromialgia del Clínic, i Laura Isabel Arranz, farmacèutica, doctora en Alimentació i Nutrició i professora associada del Departament de Nutrició i Bromatologia de la Universitat de Barcelona.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.