Categories

Entrada publicada a:

dilluns, 28 de novembre de 2016

L’ictus, a Fòrum Salut Clínic

És clau actuar a les primeríssimes hores d’haver patit un ictus“. Aquest va ser el missatge “més important” que el Dr. Ángel Chamorro, director de la Unitat d’Ictus de l’Hospital Clínic, va pronunciar a l’última  conferència del cicle Fòrum Salut Clínic del 2016, que va tenir lloc el passat dijous 24 de novembre a una atapeïda Sala d’Actes Farreras Valentí. La xerrada portava el títol “Què en saps de l’ictus?“, i coincidia amb la malaltia que tractarà La Marató de TV3 enguany.

Durant la conferència, el Dr. Chamorro va demanar d’aixecar les mans a tots aquells assistents que haguéssin patit un ictus. Van ser poques les mans alçades i gran la sorpresa del ponent, ja que l’ictus és una malaltia molt prevalent: a Catalunya, és la primera causa de mort en les dones i la tercera en els homes. Cada any, es diagnostiquen més de 13.000 casos, 1.300 dels quals en pacients més joves de 55 anys. Tot i sobreviure a l’ictus, un 45% de les persones afectades tindrà una discapacitat motora, sensitiva, cognitiva, de la parla o de la comprensió? amb greus repercussions en la qualitat de vida. “Si tothom visqués fins als 85 anys“, va dir el doctor, “un de cada quatre homes i una de cada cinc dones patiria un ictus“. Per altra banda, va recordar que contra el que es creu habitualment, l’ictus no afecta només a la gent gran: a Catalunya, 900 nens conviuen amb una discapacitat causada per aquesta malaltia.

Els símptomes més habituals que provoca aquesta malaltia són alteracions de la força, de la sensibilitat, del llenguatge, de la visió o de l’equilibri. Depèn de la zona del cervell on es trobi la lesió, quedarà afectada una o altra capacitat. És per això que, tal i com va dir el ponent, “dues persones diagnosticades amb un ictus poden tenir una simptomatologia molt diferent“.

Patir un ictus significa que vas sanguini que porta sang al cervell s’ha trencat o ha quedat taponat. Quan això passa, la sang no arriba a una determinada zona del cervell, de manera que les cèl·lules nervioses afectades no reben oxigen i moren. D’aquí la importancia que el Dr. Chamorro atorga a la necessitat d’actuar amb la màxima rapidesa: “per cada minut que la sang no circula pel cap, es perden dos milions de neurones“.

Si s’actua amb rapidesa, els tractaments que hi ha per “desembussar” els vasos sanguinis obturats poden ser efectius. “Tenim medicació capaç de desfer els coàguls i aconseguir que la sang torni a fluir, i quan això no funciona, podem utilitzar la trombòlisi mecànica“, diu el doctor . Aquesta tècnica consisteix en arribar a la obturació mitjançant una eina que permet la retirada de l’èmbol.

El Dr. Chamorro va ser especialment insistent en la necessitat de la prevenció: “el millor tractament per l’ictus és no tenir-ne“, va dir. Amb aquest axioma, el ponent volia posar èmfasi en la prevenció, gràcies a la qual disminueixen les possibilitats de patir aquesta malaltia.

Ja hi ha programa per al cicle del 2017

Fòrum Salut Clínic ja ha programat el cicle de conferències que tindran lloc durant el 2017. L’inaugurarà el Dr. Ernest Bragulat el 26 de gener, amb la xerrada “Com funcionen les urgències a l’Hospital Clínic de Barcelona?“. Seguirà el Dr. Eduard Vieta, que intervindrà el 23 de febrer per parlar sobre “la malaltia de les emocions“, el transtorn bipolar. El 30 de març, la Dra. Raquel Sánchez-Valle recordarà que l’Alzheimer no és “només oblits“, sinó que darrere hi ha “un cervell malalt“. El Dr. Ricardo P. Casarolli-Marano posarà llum sobre “La degeneració macular associada a l’edat (DMAE)” el 27 d’abril i el 25 de maig la Dra. Montserrat Rovira oferirà una xerrada sobre “El transplantament de moll d’os”.  Seguiran quatre conferències més sobre els nous “Web i Portal de Salut de l’Hospital Clínic de Barcelona“; “Malalties autoimmunes“; “Exercici, nutrició i mindfulness per fer front a una cirurgia” i una última intervenció que es dedicarà a La Marató de TV3 del 2017.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.