Categories

Entrada publicada a:

dimarts, 15 de novembre de 2016

Experts internacionals proposen un canvi de paradigma en el diagnòstic de les malalties cròniques del fetge

Un article publicat aThe Lancet Gastroenterology Hepatology proposa un canvi de paradigma en l’enfocament diagnòstic de les malalties cròniques del fetge. S’aposta per utilitzar tècniques de diagnòstic no invasiu per detectar aquestes malalties de forma precoç. El treball està liderat pel Dr. Pere Ginès, cap de Servei d’Hepatologia de l’Hospital Clínic de Barcelona, que ha coordinat un grup d’experts internacionals en què també participa la Dra. Isabel Graupera, investigadora i especialista del mateix servei.

Les malalties cròniques del fetge són molt comunes i s’han convertit en un problema de salut a escala mundial. La cirrosi hepàtica és una de les 12 causes principals de mort al món, a més de ser responsable d’un gran nombre d’ingressos hospitalaris i de reduir l’esperança de vida de la població. La majoria dels pacients es diagnostiquen tard donat que la malaltia és asimptomàtica fins a les seves últimes etapes. En l’actualitat el pacient va a la consulta mèdica quan pateix molèsties i símptomes com descompensacions hepàtiques o càncer de fetge.

Els estudis demostren que el 6-7% de la població adulta sense malaltia hepàtica coneguda té fibrosi hepàtica, sobretot associada al fetge gras no alcohòlic provocat per l’obesitat i la diabetis. En aquest article, en què han participat professionals de 6 països europeus, es proposa avaluar la implantació de programes de cribratge per tal de detectar la fibrosi en el fetge en les primeres etapes i evitar la seva progressió. Mètodes de diagnòstic no invasius, com l’elastografia transitòria, que determina el grau de rigidesa del fetge, o els biomarcadors en sang, podrien ser útils en la detecció precoç de les malalties hepàtiques.

“S’ha de fer un canvi. És molt important detectar la malaltia hepàtica de forma precoç en lloc d’esperar que aparegui. Per això cal desenvolupar i avaluar programes de cribratge que suposarien un canvi qualitatiu en la pràctica clínica”, explica el Dr. Pere Ginès.

Referència de l’article:

Screening for liver fibrosis in the general population: a call for action

Pere Ginès, Isabel Graupera, Frank Lammert, Paolo Angeli, Llorenç Caballeria, Aleksander Krag, I Neil Guha, S Darwish Murad, Laurent Castera
The Lancet Gastroenterology & Hepatology. Volume 1, No. 3, p256–260, November 2016. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/S2468-1253(16)30081-4

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.