Categories

Entrada publicada a:

dimarts, 22 de novembre de 2016

Els stents, bona alternativa per a pacients que fins ara tenien com a única opció el quiròfan

The New England Journal of Medicine ha donat a conèixer un estudi on es demostra que alguns pacients amb malaltia coronària tractats amb stents recoberts amb everolimus tenen la mateixa supervivència a tres anys vista que els pacients a qui se’ls practica un bypass. En concret, són les persones que pateixen la malaltia en baixa o moderada complexitat i situada al tronc comú esquerre. Dos investigadors del Clínic són autors de l’estudi: el Dr. Manel Sabaté, cap del Servei de Cardiologia, que a més també ha estat el coordinador a nivell estatal, i el Dr. José Luis Pomar, cirurgià cardíac del mateix hospital.

L’excés de lipoproteïnes de baixa densitat (LDL) pot provocar la seva incrustació en les artèries, la qual cosa forma lesions anomenades ateromes. L’acumulació d’aquestes lesions és la causa de la malaltia coronària, el tipus més freqüent de malaltia cardíaca. Quan l’obstrucció arterial es localitza en el tronc comú de l’artèria coronària esquerra, que és la porta d’entrada del torrent sanguini a tot el ventricle, es considera que la millor manera de tractar a la persona afectada és sotmetre-la a una intervenció quirúrgica. La tècnica utilitzada és la derivació aortocoronària, coneguda com a bypass, i consisteix en la creació de nous camins a partir de trams sans de venes o artèries per aconseguir que la sang segueixi arribant al miocardi.

L’estudi, recentment publicat a la revista mèdica New England, s’ha centrat en aquelles persones amb afectació baixa o moderada i localitzada en el tronc comú de l’artèria coronària esquerra, que és el punt clau per a la distribució sanguínia cap a tots els territoris arterials del cor. L’anàlisi demostra que per a aquests pacients, els stents ofereixen una expectativa de supervivència a tres anys vista no inferior a la que permet la cirurgia.

Per arribar a aquestes conclusions, l’estudi va reclutar 1.905 persones amb malaltia coronària. Hi han participat 126 hospitals i el Clínic ha estat el sisè del món en aportació de pacients, que van ser dividits en dos grups. En comparar-los, a més de comprovar que a tres anys vista no hi havia diferències significatives, s’ha pogut veure que durant els primers trenta dies les taxes d’ictus, infart de miocardi, arítmies, hemorràgia o (evidentment) d’oclusió de l’empelt, eren superiors en pacients que van passar per la cirurgia. Tanmateix, tal com recorda el Dr. Pomar, “cal més seguiment ja que altres estudis previs mostraven una major incidència d’esdeveniments cardíacs i la necessitat de nous procediments a causa d’una major reaparició de l’angina en els no quirúrgics“.

Un benefici per als pacients

Segons explica el Dr. Sabaté, “la importància que té aquest estudi és el benefici que suposarà per als pacients“. Efectivament, per a aquells amb risc quirúrgic elevat i amb lesions del tronc de menys complexitat, els stents són un tractament eficaç, i això no s’havia demostrat fins ara. D’aquesta manera, els pacients poden evitar una operació més invasiva, la qual cosa comporta la intubació, un postoperatori més complex i una recuperació més prolongada. “En definitiva” diu el Dr. Sabaté, “els pacients que no hauran de passar pel bypass podrien tornar a treballar en 3-5 dies, i hem vist que als tres anys poden estar igual de bé que si els haguéssim operat. I a més, podria reduir llistes d’espera de cirurgia“. Tanmateix, “ara per ara“, insisteix el Dr. Pomar, “la decisió entre la cirurgia i stent ha de ser individualitzada i en un equip multidisciplinar d’un centre d’excel·lència“.

Referència de l’article:

Everolimus-Eluting Stents or Bypass Surgery for Left Main Coronary Artery Disease

Gregg W. Stone, M.D., Joseph F. Sabik, M.D., Patrick W. Serruys, M.D., Ph.D., Charles A. Simonton, M.D., Philippe Généreux, M.D., John Puskas, M.D., David E. Kandzari, M.D., Marie-Claude Morice, M.D., Nicholas Lembo, M.D., W. Morris Brown, III, M.D., David P. Taggart, M.D., Adrian Banning, M.D., Béla Merkely, M.D., Ferenc Horkay, M.D., Piet W. Boonstra, M.D., Ad J. van Boven, M.D., Imre Ungi, M.D., Gabor Bogáts, M.D., Samer Mansour, M.D., Nicolas Noiseux, M.D., Manel Sabaté, M.D., José Pomar, M.D., Mark Hickey, M.D., Anthony Gershlick, M.D., Pawel Buszman, M.D., Andrzej Bochenek, M.D., Erick Schampaert, M.D., Pierre Pagé, M.D., Ovidiu Dressler, M.D., Ioanna Kosmidou, M.D., Roxana Mehran, M.D., Stuart J. Pocock, Ph.D., and A. Pieter Kappetein, M.D., Ph.D., for the EXCEL Trial Investigators

The New England Journal of Medicine, October 31, 2016 DOI: 10.1056/NEJMoa1610227

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.