dilluns, 14 de novembre de 2016

Dos metges del servei de Psiquiatria i Psicologia del Clínic-IDIBAPS, premiats al congrés de la SEPB

Metges i investigadors del Servei de Psiquiatria i Psicologia de l’Hospital Clínic de Barcelona, l’IDIBAPS i el CIBERSAM han estat guardonats amb diversos premis de la Sociedad Española de Psiquiatría Biológica (SEPB) dins el Programa d’Excel·lència Investigadora. Ha estat en el transcurs del XIX Congrés Nacional de Psiquiatria celebrat el passat mes d’octubre a Palma de Mallorca. El Dr. Eduard Parellada va rebre el Premi SEPB d’Investigador de Referència i la Dra. Íria Grande, el de Premi SEPB de Jove Investigadora.

El Dr. Eduard Parellada, integrant de la Unitat d’Esquizofrènia dirigida pel Dr. Miquel Bernardo, va ser reconegut amb el Premi SEPB d’Investigador de Referència. Ha estat per un estudi col·laboratiu, finançat pel FIS i titulat “Apoptotic markers in cultured fibroblasts correlate with brain metabolites and regional brain volume in antipsychotic-naive first-episode schizophrenia and healthy controls” del que ell n’és l’Investigador Principal i el Dr. Albert Batalla, el primer signant. Aquest estudi descriu per primer cop que marcadors perifèrics de susceptibilitat apoptòtica en cultius de fibroblasts poden estar correlacionats amb metabòlits cerebrals i regions cerebrals consistents amb les teories de la neuroprogressió en fases inicials de l’esquizofrènia.

Quan a l’altre premi, la Dra. Iria Grande, integrant del Programa de Trastorns Bipolars, encapçalat pel Dr. Eduard Vieta, va rebre el Premi SEPB de Jove Investigadora per la primera autoria d’una revisió publicada en la revista The Lancet sobre el Trastorn Bipolar on es resumeix tot el coneixement actual sobre aquesta malaltia. D’altra banda, el Dr. Eduard Vieta també ha estat codirector de la tesi realitzada per la Dra. Irene Forcada de l’Hospital de Santa Maria de Lleida titulada “Reserva cognitiva, neuropsicologia i factors neuroestructurals implicats en la funcionalitat del trastorn bipolar” i que ha rebut el Premi a la millor tesi doctoral del curs 2014-2015.

Durant el congrés de la SEPB, la Dra. Iria Grande va ser designada vice-secretària de la Societat Española de Psiquiatria, junt al vice-president, el Dr. Celso Arango, actual director científic del CIBERSAM.

Referències:

 • Apoptotic markers in cultured fibroblasts correlate with brain metabolites and regional brain volume in antipsychotic-naive first-episode schizophrenia and healthy controls
  Batalla A, Bargalló N, Gassó P, Molina O, Pareto D, Mas S, Roca JM1, Bernardo M, Lafuente A, Parellada E.Transl Psychiatry. 2015 Aug 25;5:e626.
 • Bipolar disorder
  Grande I, Berk M, Birmaher B, Vieta E. The Lancet. 2016 Apr 9;387(10027):1561-72.

Comparteix aquesta entrada

 • Delicious
 • Facebook
 • Twitter
 • email
 • LinkedIn
 • StumbleUpon

  Els comentaris estan tancats.