Categories

Entrada publicada a:

divendres, 16 de setembre de 2016

L’IDIBAPS comparteix un milió d’euros per un projecte sobre l’Esclerosi Múltiple

Els premiats al GMSI Awards

La neuròloga Elena H. Martínez-Lapiscina, investigadora de l’IDIBAPS, compartirà juntament amb altres tres experts el milió d’euros que les ajudes GMSI  (Grant for Multiple Sclerosis Innovation) atorguen als millors projectes de recerca translacional que contribueixen a incrementar o perfeccionar el coneixement sobre l’Esclerosi Múltiple (EM). El projecte de la Dra. Elena H. Martínez-Lapiscina, presentat al congrés ECTRIMS (European Comitee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis),  aspira a fer avançar la comprensió de la malaltia i a afavorir el desenvolupament de teràpies a través de l’anàlisi de les retines de pacients afectats.

El propòsit d’aquesta recerca és monitoritzar els canvis moleculars que pateixen les neurones de la retina dels pacients amb EM. Amb aquest anàlisi es pretén obtenir informació que podria permetre, d’una banda, desenvolupar noves teràpies, i de l’altra, controlar la resposta terapèutica dels pacients als medicaments actuals. Tot plegat es vol aconseguir gràcies a un aparell d’òptica que utilitza l’espectroscòpia Raman, una tècnica que permet mesurar ràpidament i sense contrast els canvis moleculars que interessen als investigadors en la retina dels pacients.

Si bé se sap que en la EM la inflamació de les neurones porta a la pèrdua neuronal, la relació entre aquests dos mecanismes no és completament coneguda. I precisament és la comprensió d’aquesta relació allò que pot ajudar a conduir adequadament els esforços terapèutics i el fenomen sobre el qual el projecte guardonat focalitza la seva determinació.

La Dra. Elena H. Martínez-Lapiscina va ser l’estudiant que va aconseguir la millor nota d’entre els més de 10.000 aspirants de l’examen a Metge Intern Resident (MIR) del 2008. Va combinar la seva residència a l’Hospital de Navarra amb la realització d’un doctorat sobre els efectes dels hàbits alimentaris en la funció cognitiva. Des del 2012, treballa com a investigadora post doctoral del Programa de Neuroimmunologia de l’IDIBAPS, dins la línia d’investigació “Esclerosi Múltiple, Patogènesi i Noves Teràpies” dirigida pel Dr. Pablo Villoslada. La seva recerca se centra en la causa i el desenvolupament de biomarcadors per ala EM i la neuromielitis òptica.

Un ajut prestigiós

Les GMSI son una iniciativa posada en marxa per la companyia farmacèutica Merck KGaA. En aquesta 32a edició,  s’han premiat quatre dels 260 projectes d’investigació presentats. Un comitè científic ha analitzat els participants i ha escollit els quatre premiats en funció de la seva rellevància en la pràctica clínica, la innovació, la viabilitat i la utilitat pràctica.

Comparteix aquesta entrada

  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • LinkedIn
  • Technorati
  • TwitThis
  • Meneame
  • StumbleUpon

Els comentaris estan tancats.