Categories

Entrada publicada a:

divendres, 16 de setembre de 2016

Estrena de la pel·lícula “Brain on Fire” al Festival Internacional de Cinema de Toronto

Avui s’estrena la pel·lícula Brain on Fire al Festival Internacional de Cinema de Toronto. Està basada en el bestseller homònim escrit per Susannah Cahalan, en el que explica la seva recuperació d’un trastorn autoinmune que inicialment semblava una psicosi. En realitat, es tractava d’una encefalitis anti-NMDAR, malaltia descoberta pel Dr. Josep Dalmau, professor ICREA de l’IDIBAPS i consultor del Servei de Neurologia de l’Hospital Clínic, junt amb d’altres investigadors de la Universitat de Pennsylvania.

“Brain on Fire: My month of Madness” és el llibre de memòries de Susannah Cahalan, una jove periodista del New York Post que, misteriosament, comença a tenir convulsions i sentir veus. A mesura que passen les setmanes la Susannah s’endinsa en una estat en el que passa de la violència a la catatonia de forma inexplicable. Després d’una sèrie de brots, diagnòstics erronis, i una llarga estada hospitalària, finalment un metge li dóna un diagnòstic i l’esperança de reconstruir la seva vida.

La productora de la pel·lícula és Charlize Theron, està protagonitzada per l’actriu Chloë Grace Moretz i dirigida i escrita per Gerard Barrett.

El Dr. Dalmau, qui coneix personalment a la Susannah Cahalan, comenta que “espero que l’adaptació al cinema sigui fidel als fets que estan tan ben descrits al llibre. Si es així, es farà un gran servei a pacients, famílies i personal mèdic, millorant el coneixement de la malaltia i potser augmentant l´interés per la recerca, tant necessària, en malalties del cervell”.

Sobre les encefalitis autoimmunes

L’encefalitis anti-NMDAR, és una malaltia neurològica autoimmune que implica els receptors neuronals NMDA. Identificada per primera vegada pel Dr. Dalmau el 2007, fa que el cos creï anticossos contra els receptors de NMDA del cervell que, entre d’altres coses, controlen la memòria i el comportament. Aquests anticossos pertorben la senyalització normal neuronal i causen psicosi, problemes severs en la memòria i altres símptomes neurològics greus. Amb el tractament adient més del 80% dels pacients millora de forma significativa i, passada una mitjana de dos anys, poden arribar a recuperar-se per complet.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.