dilluns, 26 de setembre de 2016

El Dr. Àlvar Agustí, nomenat president de la iniciativa GOLD pel diagnòstic i tractament de la MPOC

El Dr. Àlvar Agustí, ha estat nomenat president de la Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disesase (GOLD), consens mundial sobre l’estratègia pel diagnòstic, tractament i prevenció de la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC). El Dr. Agustí és el director de l’Institut Clínic Respiratori de l’Hospital Clínic de Barcelona i cap de l’equip Inflamació i reparació a les malalties respiratòries de l’IDIBAPS, membre del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa de Malalties Respiratòries (CIBERES), dependent de l’Institut de Salut Carlos III, i president fundador de la Barcelona Respiratory network (BRN).

La MPOC és una malaltia que afecta un 10% de la població general i és la tercera causa de mort al món. Es caracteritza per una limitació del flux d’aire respiratori i està associada amb una resposta inflamatòria anormal en les vies aèries. La iniciativa GOLD s’encarrega de l’elaboració d’un document estratègic sobre el diagnòstic, seguiment  i tractament de la MPOC al món. En aquest document es revisen els avenços que es produeixen sobre la malaltia i té l’objectiu de servir com a guia per a que cada país l’adapti al seu sistema de salut. El Dr. Agustí valora el seu nomenament al capdavant d’aquesta iniciativa com un “un honor, ja que et trien els teus companys, i una gran responsabilitat, per tractar-se d’una organització a escala mundial”.

En el camp de la MPOC s’està passant de considerar que entre els pacients amb aquesta malaltia no hi ha diferències, a veure que existeixen variacions d’una persona a l’altra degut a diversos factors, com les comorbiditats o l’edat. “Anem cap a la medicina de precisió, passem de la talla única al vestit a mida”, explica el Dr. Agustí. En aquest sentit, la recerca en MPOC juga un paper clau i s’estan produint grans avenços, però cal reflexar-los en les recomanacions pràctiques sobre la malaltia. Es per això que, “en comptes d’un document únic, que es revisi un cop cada quatre anys, tindríem que de tenir un document viu i revisable”, afirma el Dr. Agustí, que considera que “hem d’evolucionar i aprofitar les noves tecnologies que tenim al nostre abast”. Una de les fites que es marca en la seva etapa com a chairman de GOLD és el desenvolupament d’un sistema informàtic d’ajuda als metges, tant d’atenció primària com pneumòlegs, per a que, d’una forma ràpida i senzilla, disposin de tota la informació necessària a la consulta pel maneig dels pacients amb MPOC.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.