Categories

Entrada publicada a:

divendres, 5 de agost de 2016

Un nou model animal permetrà estudiar “in vivo” el paper del receptor CD6 com a diana terapèutica en malalties immunomediadas

Investigadors de l’IDIBAPS han desenvolupat, per primera vegada, un model animal per estudiar el paper de la proteïna CD6, una molècula dels limfòcits T del sistema immunitari implicada en la susceptibilitat per desenvolupar malalties autoimmunes. Es tracta d’un model de ratolí deficient per a l’expressió d’aquesta proteïna i que permetrà conèixer el seu paper fisiopatològic en el context de malalties inmunomediadas com l’Esclerosi Múltiple, la psoriasi o l’artritis reumatoide. El Dr. Francisco Lozano, cap de l’equip IDIBAPS Immunoreceptors del sistema innat i adaptatiu i Consultor Sènior del Servei d’Immunologia de l’Hospital Clínic, ha coordinat l’estudi que publica la revista Journal of Experimental Medicine (JEM).

CD6 va ser un dels primers antígens de superfície dels limfòcits T a ser identificat i utilitzat com a diana per seleccionar i/o destruir cèl·lules T. Quan no s’expressa amb normalitat, s’altera el funcionament del sistema immunitari, el que ens fa més susceptibles a diferents malalties. Estudis recents demostren que està implicat en el reconeixement d’agents patògens i que és capaç de generar senyals per inhibir l’activació dels limfòcits. En els darrers anys s’ha produït un renovat interès per CD6 causa de la seva implicació en el desenvolupament i progressió de certes malalties autoimmunes.

Fins ara, l’única informació disponible sobre aquesta molècula provenia de sistemes experimentals in vitro que poden conduir a visions errònies sobre la seva funció biològica real. En el treball publicat al JEM els investigadors han desenvolupat un model animal modificat genèticament que, com a única alteració, no expressa CD6 (animals knockout). “Aquest model de ratolí permetrà estudiar a partir d’ara la funció de CD6 in vivo, així com les bases moleculars de l’ús d’aquesta proteïna com a potencial diana terapèutica per a diferents malalties“, assenyala el Dr. Francisco Lozano.

A més, en aquest article els investigadors demostren que els ratolins que no expressen CD6 són susceptibles de presentar autoimmunitat induïda. “Per tant, ens trobem davant d’un receptor limfocitari rellevant amb característiques típiques dels anomenats “immune checkpoint” implicats en la regulació de respostes del sistema immunitari enfront d’agents patògens tant endògens (càncer) o exògens (infecció)“, explica el Dr. Lozano.

Referència de l’article

CD6 modulates thymocyte selection and peripheral T cell homeostasis.

Orta-Mascaró M, Consuegra-Fernández M, Carreras E, Roncagalli R, Carreras-Sureda A, Alvarez P, Girard L, Simões I, Martínez-Florensa M, Aranda F, Merino R, Martínez VG, Vicente R, Merino J, Sarukhan A, Malissen M, Malissen B, Lozano F.

J Exp Med. 2016 Jul 4. pii: jem.20151785.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.