Categories

Entrada publicada a:

dimarts, 30 de agost de 2016

El Clínic participa en el major estudi que descriu l’afectació de malalties cardiovasculars en hipercolesterolèmia familiar

La revista Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology (ATVB) ha publicat el major  estudi que descriu la prevalença d’Aterosclerosi prematura i Malalties Cardiovasculars (AMCV) en pacients que pateixen Hipercolesterolèmia Familiar (HF). L’Hospital Clínic és el centre català que més dades ha aportat a aquest treball d’abast espanyol, en el qual hi ha participat el Dr. Daniel Zambón Rados, investigador principal de l’Estudi SAFEHEART al Clínic i consultor de la Unitat de Lípids del Servei d’Endocrinologia i Nutrició.

La investigació s’ha portat a terme a partir del grup de pacients que formen el registre SAFEHEART, un projecte dela Fundació d’Hipercolesterolèmia Familiar, i demostra que la prevalença d’ AMCV en pacients amb HF és del 13,0%, tres vegades més que en els familiars no afectats. A més, es tracta de l’únic estudi on parents que no pateixen HF s’utilitzen com a població de control per comparar-los amb els que sí tenen l’afectació.

Els autors de la recerca assenyalen que “aquest és el major estudi sobre població amb HF heterozigota definida molecularment que descriu el desenvolupament d’ateromes al cor, cervell i artèries perifèriques”. Segons el Dr. Zambón, queda per estudiar “perquè hi ha una tan gran afectació a nivell perifèric i coronari dels pacients amb HF, mentre que a nivell cerebral la diferència no és significativa”.

Distribució relativa dels territoris cardiovasculars clínicament involucrats en pacients amb HF i els seus familiars no afectats

L’HF és una malaltia hereditària molt freqüent (s’estima que la pateixen 1 de cada 400 persones) que comporta l’augment de colesterol en les concentracions plasmàtiques. Com que les persones amb HF tenen un major risc de patir malalties cardiovasculars prematurament, el seu diagnòstic és prioritari perquè permet prendre mesures terapèutiques preventives. L’estudi analitza 4.132 pacients amb HF heterozigota, és a dir, aquella que ha estat heretada d’un sol progenitor. A partir d’aquests pacients s’ha pogut mostrar que mentre la malaltia coronaria o arterial perifèrica era més prevalent en els pacients amb HF que en la població control, no es van trobar diferències rellevants respecte als accidents cerebrovasculars.

En conclusió, els pacients amb HF tenen una més alta prevalença d’ AMCV, però l’afectació dels territoris arterials és desigual. També s’ha pogut descriure que l’edat, el sexe masculí, un índex de massa corporal augmentat i altres factors de risc cardiovascular com el tabaquisme s’associen de forma independent a l’ AMCV, a més del nivell del colesterol LDL com a factor determinant per al seu desenvolupament.

El projecte SAFEHEART és un estudi prospectiu a llarg termini que realitza el seguiment d’una cohort de persones diagnosticades genèticament d’HF i que es porta a terme en 25 hospitals d’arreu d’Espanya des del 2004. Gràcies a aquest registre s’ha pogut tirar endavant aquest estudi i d’altres, com el publicat a la prestigiosa revista The Journal of The American College of Cardiology, amb el qual es revela que amb els tractaments actuals no es controlen de forma adequada a la majoria de les persones amb HF.

Referència de l’article:

Coronary Heart Disease, Peripherial Arterial Disease and Stroke in Familial Hypercholesterolaemia. Insights form the SAFEHEART Registry (Spanish Familial Hypercholesterolaemia Cohort Study)

Leopoldo Pérez de Isla, Rodrigo Alonso, Nelva Mata, Adriana Saltijeral, Ovidio Muñiz, Patricia Rubio-Marin, José L. Diaz-Diaz, Francisco Fuentes, Raimundo de Andrés, Daniel Zambón, Jesús Galiana, Mar Piedecausa, Rocio Aguado, Daniel Mosquera, José I Vidal, Enrique Ruiz, Laura Manjón, Marta Mauri, Teresa Padró, José P. Miramontes, Pedro Mata; for the SAFEHEART Investigators.

Arterioscler Thromb Vasc Biol. 2016 Sep;36(9):2004-10. doi: 10.1161 / ATVBAHA.116.307514.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.