Categories

Entrada publicada a:

dijous, 21 de juliol de 2016

Joves amb melanoma impulsen una campanya de prevenció a través de l’Hospital Clínic

Pacients joves que han tingut melanoma, o que han conviscut amb adolescents amb aquesta malaltia, impulsen una campanya de prevenció a través del Servei de Dermatologia de l’Hospital Clínic de Barcelona. Es tracta de cinc joves que, a través de la seva experiència, volen incidir en la importància del diagnòstic precoç i de la prevenció entre nois i noies de la seva mateixa edat. L’objectiu és fomentar uns bons hàbits que poden ser determinants per evitar l’aparició d’aquest tipus de càncer.

El melanoma és un dels càncer més freqüents entre els adolescents i adults de menys de 30 anys. Es un tipus de tumor en el que la susceptibilitat genètica es barreja amb els factors ambientals. “Uns bons hàbits a una edat primerenca per evitar les cremades solars ajuden a prevenir l’aparició d’aquesta malaltia en el futur”, explica la Dra. Susana Puig, cap del servei de Dermatologia del Clínic.

La campanya es llença amb dos vídeos testimonials que es difondran a través de xarxes socials i està previst arribar a un total de cinc peces amb històries reals.

En Cèsar, en el primer vídeo, és un jove de 19 anys al que li van diagnosticar un melanoma i que explica que “tenia una piga al braç dret, des de petit, però mai ens hi havíem fixat. La veritat és que no esperes que sigui això”. I aconsella que “t’has de posar crema i no en el moment d’estar al sol sinó una mica abans, perquè si no l’efecte no és el mateix. Has de ser conscient i adonar-te que si has d’estar molt temps al sol cal prevenir”.

L’Ester protagonitza el segon vídeo. Li van treure una piga que era una mica grossa en vàries parts i, en analitzar una d’elles, “els metges van veure que era dolenta, que era un melanoma i s’havia d’operar d’urgència”, explica. “Tens dies d’alts i baixos, però ho he acceptat i endavant, que és el que s’ha de fer”, afegeix. “A qui li passi, el primer que ha de pensar és que s’ha d’afrontar i no estancar-se”, aconsella.

Prevenció i diagnòstic precoç

Pel que fa a la prevenció, la clau és protegir-se del sol. Per fer-ho cal evitar l’exposició a les radiacions solars entre les 12h i les 16h, sobretot en els mesos de més insolació, i tenir en compte que, per una banda, els núvols deixen passar els raigs UV i, per l’altra, que l’aigua, la neu, la sorra i l’herba, els reflecteixen. És important dur la roba adequada i programar les activitats a l’aire lliure en hores de baixa exposició. Si malgrat tot ens hi exposem, els protectors solars poden ajudar-nos a evitar les cremades solars.

La Dra. Puig explica que “és important que els joves siguin conscients dels riscos que corren en exposar-se al sol de forma excessiva, quan es cremen amb el sol i quan utilitzen UVA per bronzejar-se”. També incideix en la importància del diagnòstic precoç i aconsella “revisar periòdicament la pell i consultar sempre que s’observi que alguna piga canvia de mida o de color”.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.