Categories

Entrada publicada a:

dijous, 28 de juliol de 2016

Es celebra al Clínic la I Jornada sobre Prehabilitació Trimodal amb gran èxit de participació

El passat 11 de Juliol va tenir lloc a l’Auditori Esteve del CEK el I Workshop sobre Prehabilitació Trimodal, organitzat pel Grup preHAB de l’hospital amb la col·laboració de l’empresa MSD. La trobada va reunir més de 100 professionals de diferents disciplines, la majoria provinents d’altres centres sanitaris catalans. Aquesta gran acollida és una mostra més del gran interès que desperten totes les intervencions que tenen el pacient com a eix central i que estan dirigides a minimitzar l’impacte de la cirurgia sobre la salut. El workshop va ser inaugurat per la Dra. Neus Fàbregas, cap del Servei d’Anestesiologia (Direcció Mèdica) i pel Dr. Antonio M. de Lacy, cap del Servei de Cirurgia Gastrointestinal de l’Institut Clínic de Malalties Digestives i Metabòliques (ICMDM).

Què és la prehabilitació trimodal?

L’evidència científica indica que la capacitat aeròbica i el nivell d’activitat física d’una persona estan relacionades amb el seu pronòstic postoperatori. Però els pacients candidats a una cirurgia major amb alt risc de complicacions postquirúrgiques solen presentar una clara tendència a la inactivitat física i a una reducció significativa de la seva capacitat aeròbica. Això pot ser degut a diversos factors, com  la mateixa malaltia que genera la intervenció quirúrgica, la presència de comorbiditats (malalties relacionades), l’existència de tractaments coadjuvants com radioteràpia o quimioteràpia, o la depressió o ansietat associades a la cirurgia.

Per a disminuir la incidència de complicacions post-operatòries i per accelerar la recuperació dels pacients quirúrgics emergeix la prehabilitació, un conjunt de mesures destinades a millorar la capacitat funcional del pacient que ha d’afrontar un estímul estressant com pot ser una cirurgia. És un programa quirúrgic que es centra totalment en el pacient, amb l’objectiu que aquest participi activament mitjançant el compromís i la preparació física.

El programa actua en tres àmbits, d’aquí la denominació “trimodal“: el primer és el consell i suport nutricional; el segon, l’entrenament físic personalitzat, amb l’objectiu de millorar la capacitat aeròbica del pacient; i el tercer àmbit és la teràpia mindfulness, per oferir al pacient estratègies pel control de l’estrès associat al procés quirúrgic.

Quan el pacient entra en el programa de prehabilitació trimodal, un cop establerta la indicació quirúrgica, és seguit setmanalment per l’equip assistencial mentre està en llista d’espera. A més del benefici a curt termini, relacionat amb l’impacte de la cirurgia, s’espera també que el pacient incorpori a la seva rutina hàbits de vida saludables.

El Grup PreHAB del Clínic

El Grup PreHAB del Clínic está liderat per la Dra. Graciela Martínez, del Servei d’Anestesiologia, en col·laboració amb el Centre de Diagnòstic Respiratori (CDR) de l’hospital, i treballa des de fa tres anys en l’optimització funcional del pacient quirúrgic en el marc d’un estudi de recerca. Recentment, el grup ha traslladat a l’àmbit assistencial l’experiència obtinguda en l’estudi. A més d’anestesiòlegs, hi participen en el projecte infermeres/ers d’anestèsia, fisioterapeutes, nutricionistes, cirurgians i psicòlegs.

El grup té molta experiència en l’àmbit de la cirurgia digestiva on, dins el marc de programes de millora de la recuperació després de la cirurgia (del anglès Enhanced Recovery After Surgery Programs), treballa principalment amb pacients fràgils des del punt de vista quirúrgic o que han de ser sotmesos a cirurgies majors. El programa té un caràcter transversal i pretén arribar a donar servei a pacients de qualsevol especialitat quirúrgica que hagin de ser sotmesos a grans cirurgies. Recentment, el programa ha incorporat pacients del Institut Clínic de Nefrologia i Urologia (ICNU) i de l’Institut Clínic de Ginecologia, Obstetrícia i Neonatologia (ICGON) proposats per a cirurgies oncològiques radicals.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.