Categories

Entrada publicada a:

dimarts, 5 de juliol de 2016

El Clínic, l’Obra Social ”la Caixa” i el CSIC presenten un projecte pioner per reduir l’impacte de la proliferació de meduses al Mediterrani i avaluar els efectes de les seves picades

Jaume Giró, director general de la Fundació Bancària ”la Caixa”; Josep Maria Gili, investigador de l’Institut de Ciències del Mar del CSIC; i el doctors Santiago Nogué, de la Unitat de Toxicologia Clínica, i José Manuel Mascaró, del Servei de Dermatologia, ambdós de l’Hospital Clínic, han presentat avui al Palau Macaya de l’Obra Social ”la Caixa” un estudi pioner a l’Estat espanyol sobre la prevenció i minimització dels efectes de l’augment de les meduses al Mediterrani.

El director general de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Jaume Giró, ha manifestat: “El projecte que avui presentem és una iniciativa pionera per donar sortida a una problemàtica generada per la proliferació de meduses, fet que repercuteix tant en el deteriorament del medi ambient marí com en la salut de les persones”.

En els últims anys, les arribades d’eixams de meduses a les costes mediterrànies s’ha convertit en un fenomen habitual en què participen múltiples factors, com les condicions climàtiques globals, la pujada de temperatura de l’aigua o el descens de depredadors. Segons Josep M. Gili, “l’arribada massiva de meduses a les nostres platges és conseqüència directa de l’acció gens afortunada dels humans sobre els oceans. És un fenomen que no es pot solucionar a curt termini, però sí que se’n poden reduir les conseqüències mitjançant la informació i plans de prevenció i actuació, fonamentats en el coneixement científic”.

Una de les espècies més freqüents i que causen més problemes, perquè produeix una picada molt urticant, és la medusa Pelagia noctiluca, que arriba de mar obert gràcies al desplaçament de masses d’aigua per la força del vent, fet que en dificulta el possible control a curt termini. Així, la implementació de mesures i protocols d’actuació permetrien minimitzar les conseqüències de la presència de meduses a les platges, molt especialment l’impacte sobre les poblacions humanes, així com reduir el possible col·lapse sanitari que representa l’increment de persones afectades pel verí d’aquests organismes, uns dels éssers vius que es troben entre els més primitius coneguts. “La urgència més important, però, se centra a estudiar a fons la problemàtica sanitària i a investigar les propostes mèdiques més adequades per a l’ampli espectre de casos que generen els verins de les meduses en les persones”, explica el Dr. Nogué.

Mesures de prevenció i protocols d’actuació

Durant tres anys, experts de diversos camps treballaran conjuntament per donar resposta a l’augment dels exemplars de meduses i les seves repercussions. Dins de les accions que es duran a terme hi ha el desenvolupament de models predictius per determinar quines zones poden ser les més afectades.

Mantenir i millorar la xarxa d’observadors de meduses a les platges permetrà recollir i rebre informació diària a temps real sobre la presència de meduses i les seves conseqüències.

Tot això ha de permetre, segons comenta el Dr. Mascaró, “desenvolupar mesures eficients de prevenció amb el coneixement rigorós de les espècies i la seva perillositat, i alhora determinar les zones i el moment més freqüent de la seva presència, i elaborar protocols d’actuació que facilitin la reducció del risc enfront de les incidències de picades”. També es podran establir, sobre la base de les investigacions prèvies, recomanacions a la població general sobre la prevenció de les picades de meduses i primers auxilis per part del personal sanitari i no sanitari.

La primera unitat funcional hospitalària a l’Estat espanyol

El projecte RECLAIMED permetrà crear una unitat funcional hospitalària per poder aplicar un tractament personalitzat als pacients afectats greument per picades de meduses a les costes. Serà la primera unitat funcional d’experts a l’Estat espanyol per atendre les picades de meduses i estarà integrada per especialistes de la Secció de Toxicologia i del Servei de Dermatologia de l’Hospital Clínic de Barcelona.

Amb les dades aportades per la recerca sobre les espècies de les meduses que habiten a les costes i la seva toxicitat i reacció, els investigadors del Clínic dissenyaran teràpies per aplicar en cas de picada.

La unitat haurà de definir les característiques epidemiològiques dels pacients i estudiarà el mecanisme fisiopatològic induït pel verí de les meduses en l’ésser humà per poder desenvolupar una teràpia eficient per a la majoria de persones afectades per una picada. Investigar el substrat immunològic, hormonal o d’un altre tipus que comparteixen els pacients amb una reacció adversa greu o persistent al verí de les meduses amb l’objectiu d’aplicar un tractament personalitzat és el que convertirà aquesta unitat en un centre de referència a l’Estat espanyol.

Amb aquesta informació es podrà formar els socorristes perquè puguin aplicar el protocol d’actuació adequat en cas de picada a peu de platja. Amb aquestes mesures es podria revertir la situació actual en què es veuen immerses moltes persones que es banyen al Mediterrani.


Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.