Categories

Entrada publicada a:

dijous, 7 de juliol de 2016

El Clínic implanta un sistema pioner que informa els familiars sobre l’estat dels pacients i permet una millor gestió dels quiròfans

L’Hospital Clínic de Barcelona ha posat en marxa el programa EstimTrack, que informa en temps real als familiars sobre la situació del pacient quirúrgic i a la vegada permet millorar la gestió diària de l’Àrea Quirúrgica. Amb aquest programa, pioner a Espanya, el Clínic millora la qualitat en l’atenció als usuaris, al disminuir l’angoixa dels familiars durant els temps d’espera, i augmenta l’eficiència en tot el procés quirúrgic.

El sistema és innovador pel seu disseny, basat en l’ús de tècniques d’aprenentatge automàtic (“machine learning”) i en l’ús de dades històriques, que permet preveure la durada de cada tipus d’intervenció. També implica una evolució en el model de treball, a l’orientar-se cap a l’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) per part de tota la cadena del personal implicat en el procés.

Com funciona

Durant l’acollida infermera al pacient, a l’inici del procés quirúrgic, els familiars reben un full amb el número de seguiment que EstimTrack assigna al pacient -mantenint en tot moment l’anonimat de les dades- i reben una explicació sobre la informació que apareixerà a les pantalles situades en la zona d’espera.

Les pantalles, de disseny clar i senzill, mostren icones animades per a il·lustrar les diferents fases del procés, el temps de duració de cada fase i el número de porta on els familiars seran informats pel cirurgià. “El fet de tenir aquesta informació”, comenta del Dr. Jaume Balust, cap de Secció d’Anestesiologia del Clínic i un dels creadors del programa: “disminueix significativament l’angoixa dels familiars, al saber en tot moment en quina fase del procés es troba el pacient”.

Paral·lelament, a nivell intern, l’EstimTrack avança una estimació prevista de durada de cada una de les intervencions quirúrgiques. Des de les tauletes tàctils del programa instal·lades als 14 quiròfans i a la Unitat de Recuperació Post Anestèsia (URPA) es poden crear les tasques per al personal auxiliar (camillers, neteja) i també enviar les dades en temps real que s’aniran mostrant als familiars en les pantalles informatives.  “El programa millora l’eficàcia en la gestió del flux de pacients quirúrgics: permet marcar retrassos o escurçaments en les durades de les intervencions, comprovar l’estat d’ocupació de la URPA, advertir la infrautilització o sobreutilització dels quiròfans, etc.” declara la Dra. Lina Manasanch, gerent de l’Àrea Quirúrgica.

L’origen

El programa EstimTrack és fruit de la col·laboració entre l’Hospital Clínic i la start-up catalana EstimTrack, creada per metges de l’hospital i enginyers formats a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Neix en el marc del projecte de millora de gestió de processos a l’Àrea Quirúrgica que segueix el model Lean i s’ha posat en marxa amb èxit gràcies a l’estreta col·laboració de l’Àrea Quirúrgica amb la Direcció de Sistemes d’Informació i amb la Direcció d’Infraestructures.

El model de gestió Lean

El model Lean és una filosofía i una metodologia de millora de processos nascuda al Japó. Es basa en diferenciar els processos que aporten valor dels que no n’aporten, per tal de suprimir aquests últims i augmentar l’eficàcia i l’estalvi de costos i temps. En l’àmbit de la salut, el model es centra en el flux de valor del pacient per a reduir la despesa innecessària.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.