Categories

Entrada publicada a:

dimarts, 19 de juliol de 2016

El Clínic aposta pel diagnòstic molecular de tumors sòlids en la pràctica assistencial

L’Hospital Clínic de Barcelona fa un pas endavant en el diagnòstic molecular dels tumors sòlids en disposar d’un únic test que detecta múltiples mutacions en 22 gens en pacients amb càncer avançat de pulmó, còlon i recte i melanoma. La implantació d’aquest test genètic basat en la tecnologia de Seqüenciació massiva paral·lela permetrà escurçar el temps del diagnòstic i personalitzar el tractament per a cada pacient. El Servei d’Oncologia Mèdica del Clínic, de la mà del Centre de Diagnòstic Biomèdic (CDB), es posiciona al capdavant de l’aplicació clínica d’aquesta eina diagnòstica a la sanitat pública espanyola, per la tecnologia utilitzada i pel nombre de gens i de tumors que s’analitzen.

L’oncologia del futur necessita una classificació molecular del càncer amb dades genòmiques que proporcionen informació pronòstica i predictiva imprescindible per al tractament dels pacients. Fins ara, la detecció de mutacions en tumors sòlids als laboratoris d’Anatomia Patològica s’ha fet gen a gen, amb tecnologies de seqüenciació lentes i laborioses.  Quan la mutació esperada no es troba, es torna a començar el procés d’estudi amb el que l’inici del tractament es demora.

La inversió del Clínic en aquesta tecnologia permet analitzar les biòpsies dels pacients amb càncer en menys de 7 dies. Amb aquesta iniciativa es podran  diagnosticar un terç dels nous casos de pacients amb tumors sòlids avançats.

El test genètic permetrà la detecció de totes les mutacions, tant les que són tractables ara com les que ho poden ser en un futur pròxim en els càncers de pulmó, còlon i melanoma. El Dr. Aleix Prat, Cap del Servei d’Oncologia Mèdica del Clínic comenta que “amb l’aplicació d’aquesta eina diagnòstica en la pràctica clínica, guanyem temps i tenim una imatge més completa de la biologia del tumor del pacient, de manera que podem escollir el tractament més adient en cada cas dins i fora d’un assaig clínic”.

A l’actualitat, des del Servei d’Oncologia Mèdica i el Centre de Diagnòstic Biomèdic es treballa en implementar en breu un nou test genòmic específic pel càncer de mama, un test per determinar totes les translocacions genètiques possibles en càncer, en concret en el de pulmó, i un test genètic per determinar mutacions en sang (l’anomenada biòpsia líquida) en càncer de pulmó, colon i mama.

Gràcies a aquests tests genètics també es podran aprovar usos compassius de tractaments fora d’indicació. “Hi ha mutacions que no s’acostumen a buscar en aquests tres tipus de tumors per la seva baixa incidència, però que són la diana terapèutica d’algun tractament. És el cas, per exemple, de mutacions de BRAF en càncer de pulmó o colorectal, o mutacions de HER2 en càncer de pulmó i mama. Si es detecten algunes d’aquestes mutacions, el pacient es podria beneficiar d’un tractament dirigit contra aquesta alteració l’ús del qual està aprovat per un altre tipus de càncer o disponible dins d’un assaig clínic”, assenyala el Dr. Prat.

L’anàlisi genètic dels tumors es realitza en el nou CORE molecular del Centre de Diagnòstic Biomèdic, dirigit per la Dra. Àurea Mira, que explica que “hem fet una aposta molt important per disposar de tecnologia de primer nivell pel diagnòstic molecular del càncer i també per altres malalties. L’objectiu és que el màxim nombre de pacients es puguin beneficiar d’una tecnologia puntera en recerca i que hem aconseguit incorporar a la pràctica clínica rutinària”. El Clínic, a través del Centre de Diagnòstic Biomèdic, posa aquestes proves genòmiques a disposició d’altres centres de la comunitat.

La incorporació d’aquesta metodologia, no tan sols permetrà avançar en el tractament personalitzat dels pacients, sinó que pot contribuir a la identificació de formes hereditàries de càncer, la qual cosa possibilita l’aplicació de mesures preventives en aquestes famílies” conclou el Dr. Antoni Castells, Director Mèdic de l’Hospital Clínic i expert en prevenció del càncer colorectal.

Sobre el Core Molecular

El Core de Biologia Molecular és una àrea operativa altament automatitzada en la que es realitzen proves de biologia molecular corresponents als diferents serveis del CDB, que inclou Microbiologia, Bioquímica i Genètica, Hemoteràpia i Hemostàsia, Immunologia i Anatomia Patològica. El desenvolupament del Core de Biologia Molecular permet al CDB adequar-se a les tecnologies de diagnòstic molecular emergents i facilitarà la implantació de futures tecnologies amb impacte en el diagnòstic.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.