divendres, 3 de juny de 2016

La Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC), a Fòrum Salut Clínic


El Dr. Néstor Soler, coordinador de la Unitat d’Hospitalització de Pneumologia del Servei de Pneumologia de l’Institut Clínic Respiratori (ICR), va ser el conferenciant convidat del cicle Fòrum Salut Clínic el passat dijous 26 de maig per dissertar sobre “La Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC): de la prevenció al tractament personalitzat“. El Dr. Soler va tractar de les qüestions més importants com són l’epidemiologia, els factors de risc, la definició i els fenotips, les comorbiditats i altres temes centrals, en l’abordatge actual de la MPOC.

La Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica es caracteritza per una limitació del flux d’aire espiratori i està associada amb una resposta inflamatòria anormal en les vies aèries. Afecta un 10% de la població general i és la quarta causa de mort al món. La MPOC és un problema de salut de màxima importància degut a que té una elevada prevalença (proporció d’afectats per cada 1.000 habitants en una àrea i temps determinat), una incidència creixent i uns costos socioeconòmics molt alts. No obstant això, és una malaltia encara infradiagnosticada i molt sovint infratractada.

Com va explicar el Dr. Soler, actualment es reconeix la MPOC com una malaltia heterogènia i multi factorial, que requereix un tractament precís i adaptat a la seva complexitat. Tot i que els pacients presenten diferències en els trets clínics, els aspectes pronòstics i la resposta al tractament, comparteixen una característica limitació del flux aeri, el qual no és completament reversible. Així mateix, la majoria dels casos de MPOC són causats pel tabaquisme, encara que tots els estudis epidemiològics identifiquen també un rellevant percentatge de pacients amb MPOC que mai han estat exposats al tabac. Aquesta complexitat constitueix un repte en el maneig terapèutic de la malaltia per part dels professionals assistencials en la seva pràctica clínica diària .

La vida dels pacients amb MPOC ha millorat de forma significativa en qualitat i “quantitat” com a resultat dels avenços farmacològics, del tractament de les comorbiditats (malalties “laterals” a la principal) i les teràpies no farmacològiques. Les guies i normatives més actuals suggereixen un nou enfocament terapèutic personalitzat mitjançant la identificació dels perfils dels pacients, denominats “fenotips”, que ajuden al metge a escollir l’opció terapèutica més apropiada per a cada pacient.

La propera conferència del cicle Fòrum Salut Clínic serà el dia 30 de juny i tractarà de la insuficiència cardíaca i de tot el què cal saber sobre aquesta malaltia, de la ma del Dr. Fèlix Pérez-Villa, Consultor del servei de Cardiologia de l’Institut Clínic Cardiovascular (ICCV). Els esperem!

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.