Categories

Entrada publicada a:

dilluns, 6 de juny de 2016

Àmplia participació a la campanya per detectar els riscos de desenvolupar un càncer de pell engegada des de les farmàcies de Barcelona i l’Hospital Clínic

Més de 2.500 persones ja han participat a la campanya que han posat en marxa el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i  la Unitat de Melanoma de l’Hospital Clínic de Barcelona, amb més de 270 farmàcies de Barcelona implicades, per detectar els riscos de patir un càncer de pell i prendre mesures per prevenir-lo. Sota el lema “Abans de deixar-t’hi la pell, consulta”, més enllà de facilitar consell sanitari, els farmacèutics realitzen per primer cop una avaluació inicial dels factors de risc dels usuaris i deriven al metge.

Com funciona la campanya?

La campanya s’està duent a terme entre el 23 de maig, Dia Mundial del Melanoma, i el 13 de juny, Dia Europeu de la Prevenció del Càncer de Pell, amb el patrocini d’Almirall, Avène, Ladival i La Roche-Posay. Durant aquests dies, els ciutadans poden anar a les farmàcies participants per tal que avaluïn els seus factors de risc de patir càncer de pell. Mitjançant un breu qüestionari amb preguntes relacionades amb antecedents familiars o el control dermatològic que segueixen, i després d’avaluar si el participant té més de 10 lesions pigmentades en un braç, el farmacèutic –format prèviament en aquest camp– l’orienta sobre les mesures de prevenció en funció del seu risc. En cas que no presenti risc, se li entrega un fulletó amb consells sanitaris sobre com protegir-se del sol adequadament i no estar exposat als seus efectes perjudicials; en cas que existeixi un risc, a més dels consells sobre protecció solar, se li recomana una revisió mèdica per fer un seguiment.

A més, les farmàcies estan registrant les respostes anònimes en una aplicació online. Això  permetrà obtenir dades útils per al conjunt de la societat que fomentin la prevenció i detecció precoç del càncer més freqüent al nostre país, però també dels que presenta millors perspectives de curació si es detecta a temps.

Potenciar el consell farmacèutic per contribuir a reduir la incidència del càncer de pell

Moltes vegades les farmàcies som el primer punt d’accés al sistema sanitari, és per això que és important que ens impliquem en campanyes com aquestes no només per sensibilitzar a la població, sinó també per ampliar les possibilitats de prevenció de la malaltia que contribueixen, treballant conjuntament amb la resta de professionals sanitaris, a millorar la salut de la societat”, explica Núria Bosch, ex vocal de Dermofarmàcia i actual vicetresorera del COFB. “Creiem que potenciant el consell farmacèutic en el camp de la protecció solar podem contribuir a l’objectiu de reduir la incidència d’aquest càncer, concreta.

En la batalla contra el càncer cutani les farmàcies, actuant com a agent de promoció de la salut molt important en la nostra societat, poden facilitar, amb eficàcia, informació i recomanacions de prevenció del càncer de pell, exposa el Dr. Malvehy, director i coordinador de la Unitat de Melanoma de l’Hospital Clínic de Barcelona. “La campanya pretén educar, crear sensibilitat i detectar possibles individus amb factors de risc especials al càncer de pell que han d’acudir al metge per una revisió de la pell i així poder detectar càncer de pell ocult. Des de la unitat de Melanoma de l’Hospital Clínic de Barcelona s’ha dissenyat amb l’equip del COFB una campanya diferent i que permetrà definir millor les estratègies de prevenció  d’aquesta malaltia, afegeix.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.