Categories

Entrada publicada a:

dilluns, 18 de abril de 2016

La crioablació per a la fibril·lació auricular és tan eficaç i segura com la radiofreqüència i escurça el temps del procediment

Un estudi publicat al New England Journal of Medicine (NEJM), demostra que la crioablació és tan eficaç i segura com l’ablació per radiofreqüència per tractar la fibril·lació auricular. A més, es tracta d’un procediment més senzill i que es realitza en un temps menor. En aquest estudi internacional, co-dirigit pel Dr. Josep Brugada, cardiòleg de l’Hospital Clínic, hi han participat investigadors de quatre hospitals espanyols.

El Dr. Brugada, junt amb la resta d’investigadors espanyols de l’estudi, va presentar els resultats publicats al NEJM durant la II Reunió Conjunta Seccions d’Electrofisiologia i Arítmies i Estimulació Cardíaca (Bilbao). Es tracta del Dr. Lluís Mont, cap de la Secció d’Arítmies del Clínic de Barcelona; Dr. Alberto Barrera, de l’Hospital Universitario Virgen de la Victoria de Málaga; Dr. Ricardo Ruiz, l’Hospital Clínico de València; i Dr. Nicasio Perez Castellano, de l’Hospital Clínico San Carlos.

La Fibril·lació Auricular (FA) és el tipus més freqüent d’arítmia cardíaca i afecta un 2% de la població general a Europa, xifra que augmenta fins al 12-15% en persones de més de 80 anys. Es caracteritza per batecs auriculars descoordinats que produeixen un ritme cardíac ràpid i irregular i augmenta el risc d’accidents cerebrovasculars, deteriorament cognitiu, insuficiència cardíaca i mort prematura.

El tractament estàndard dels pacients amb FA consisteix en aïllar les venes pulmonars (AVP), que són l’origen dels senyals elèctrics que provoquen aquest tipus d’arítmia, mitjançant l’ablació amb catèter. Hi ha dues tècniques: amb el criobaló s’utilitzen temperatures molt baixes per crear les lesions que aconsegueixen la AVP i es realitza una única aplicació circumferencial; amb l’ablació per radiofreqüència (RF), s’utilitza calor (energia de RF), cal un mapeig 3D per aconseguir eliminar la zona problemàtica i s’ha de realitzar una aplicació punt per punt.

L’estudi que publica el NEJM, denominat FIRE and ICE i promogut per Medtronic, és el major assaig clínic aleatoritzat que compara les dues tècniques d’ablació de la FA: la crioablació (ICE) i l’ablació per radiofreqüència (FIRE). En aquest estudi es van incloure 769 pacients de 16 centres mèdics de tot Europa i es va realitzar un seguiment durant una mitjana d’un any i mig després de l’ablació inicial. Tots ells tenien un diagnòstic de FA paroxística i no responien al tractament amb fàrmacs. Els resultats demostren que la crioablació és tan eficaç i segura com l’ablació per RF, el mètode més comú, en la reducció de la recurrència de les arítmies i de la necessitat de fàrmacs antiarítmics o reablació. “A més la crioablació precisa de temps de procediment menors i és més reproduïble, el que beneficia tant als pacients com als metges“, afirma el Dr. Josep Brugada.

L’envelliment de la població mundial fa que augmenti la demanda d’opcions de tractament avançades, segures, efectives i eficients. Les troballes actuals donen suport a la ràpida adopció global de la crioablació i suposen una fita important en la consecució d’una cura òptim del pacient“, explica Colleen Fowler, vicepresident i director general d’AF Solutions (Medtronic).

Referència de l’article:

Cryoballoon or Radiofrequency Ablation for Paroxysmal Atrial Fibrillation.

Kuck KH, Brugada J, Fürnkranz A, Metzner A, Ouyang F, Chun KR, Elvan A, Arentz T, Bestehorn K, Pocock SJ, Albenque JP, Tondo C; FIRE AND ICE Investigators.

N Engl J Med. 2016 Apr 4.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.