dijous, 21 de abril de 2016

El món de l’atenció al pacient neurocrític, tema central de l'”EuroNeuro 2016″ celebrat a Barcelona

El dies 14 a 16 d’abril es va celebrar a la Ciutat Comtal el 9è congrés internacional “Euroneuro 2016: 9th International Update in Neuro-anaesthesia and Neuro-Intensive Care” organitzat enguany pels membres del servei d’Anestesiologia, Reanimació i Tractament del Dolor de l’Hospital Clínic. A la sessió inaugural varen participar la Dra. Cristina Nadal, Directora d’Atenció Sanitària del Servei Català de la Salut, en representació del Conseller de Sanitat Antoni Comín; el Dr. Antoni Castells, director mèdic de l’Hospital Clínic; els directors del congrés Dra. Neus Fàbregas (cap del servei d’Anestesiologia, Reanimació i Tractament del Dolor) i Dr. Ricard Valero (cap de la Secció de Neuroanestèsia del mateix servei), i el Sr. Christian Heering, infermer i coordinador del tram de Neuroinfermeria. La cloenda d’aquest últim va anar a càrrec de la directora infermera del Clínic, Dra. Adelaida Zabalegui.

Al llarg dels tres dies de congrés, els experts han creat xarxes d’intercanvi i han compartit coneixement, experiències i perspectives de futur en àmbits com l’anatomia de la (in)consciència, la cirurgia del cervell, estratègies de ventilació en pacients neurocrítics, tipus de monitoratge neuropsicològic i del cervell, tècniques de diagnosis i seguiment d’aquest tipus de pacients, la rehabilitació després d’un dany agut del cervell i la formació d’especialistes en neurociències, entre d’altres. En aquesta edició 2016 hi han col·laborat més de 100 membres de comitès assessors locals i internacionals i hi han participat més de 600 delegats de fins a 58 països, d’Europa i d’altres continents, convertint aquesta trobada en un esdeveniment de repercussió internacional. Pels directors de l’EuroNeuro 2016, la celebració a Barcelona “ha estat una molt bona oportunitat per incrementar el prestigi de la nostra ciutat i dels nostres professionals en el món de l’atenció al pacient neurocrític quirúrgic i no quirúrgic.”

EuroNeuro és una trobada multidisciplinària biennal dirigida a neuroanestesiòlegs, neuròlegs, neurocirurgians, neurointensivistes i neurocientífics, així com les infermeres d’atenció al pacient neurocrític, infermeres d’anestèsia i altres professionals de la salut que atenen pacients amb malalties neurològiques i lesions cerebrals. Un fet a destacar d’EuroNeuro és que és un esdeveniment que no depèn de cap societat científica, sinó que són els mateixos professionals els qui organitzen les diferents edicions mitjançant l’entrega del testimoni al següent Comitè organitzador i cedint l’ús del nom oficial del congrés. EuroNeuro compta amb el suport institucional -no econòmic- de nombroses societats nacionals i internacionals de les especialitats mèdiques involucrades.

La secció de Neuroanestèsia del Clínic

La secció de Neuroanestèsia del servei d’Anestèsia, Reanimació i Tractament del Dolor del Clínic presta la seva labor assistencial als pacients de l’Institut Clínic de Neurociències (ICN), així com del Centre de Diagnòstic per la Imatge Clínic (CDIC). Els seus integrants formen part de diferents unitats funcionals, com la de Patologia Vascular Cerebral (UFPVC). L’activitat científica de la secció es desenvolupa dins el “Grup de Recerca en Neuroanestèsia, en el Pacient Neurocrític i en Risc d’Isquèmia Cerebral Perioperatòria”, buscant l’aplicabilitat immediata en la millora de les condicions quirúrgiques dels pacients sotmesos a complexes intervencions neuroquirúrgiques. Aquest grup, coordinat per la Dr. Fàbregas, està reconegut com a “Grup de Recerca Consolidat” per part de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) de la Generalitat de Catalunya. En docència, la secció té establert i definit un programa de formació en Neuroanestèsia, amb estades de 3 a 6 mesos per a professionals.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.