dimecres, 27 de abril de 2016

Consens internacional sobre la realització d’anàlisis de colesterol sense la necessitat de fer-ho en dejú

Una nova investigació realitzada a Dinamarca, Canadà i Estats Units, en què han participat més de 300.000 persones, suggereix que els pacients no necessiten comprovar els seus nivells de colesterol en dejú. L’estudi ha donat lloc a una declaració de consens internacional signada per experts d’Europa, Austràlia i Estats Units, entre els que figura el Dr. Emili Ros, investigador de l’Hospital Clínic de Barcelona, l’IDIBAPS i el CIBEROBN. El document es publica avui a l’European Heart Journal.

Simplificar el procediment en benefici del pacient

La investigació demostra que els nivells de colesterol i triglicèrids són similars tant si es dejuna com si no, i suggereix que no cal que els pacients estiguin en dejú abans de realitzar les proves. “Això millorarà el compliment dels tractaments preventius que tenen per objectiu reduir el nombre d’atacs cardíacs i accidents cerebrovasculars, les principals causes de mort al món“, explica el Dr. Børge Nordestgaard, de l’Herlev Hospital de la Universitat de Copenhaguen.

A Dinamarca, les proves de colesterol aleatòries, sense dejú i realitzades en qualsevol moment del dia, de forma independent de la ingesta d’aliments, s’han realitzat amb èxit des de 2009. Els pacients, els metges i els laboratoris s’han beneficiat d’aquest procediment simplificat. Per a les persones que treballen, els nens, els pacients amb diabetis i la gent gran, és beneficiós no haver de dejunar abans de la presa de mostres de sang per a les proves de colesterol i triglicèrids.

Recomanació Internacional

Sobre aquesta base, la recomanació internacional que avui es fa pública és la primera que apunta que el ja no caldrà fer dejú abans de les proves de colesterol i triglicèrids.

El requisit de realitzar les proves de colesterol en dejú ocasiona, sovint, inconvenients als pacients, que moltes vegades han de concertar una nova extracció de sang i una visita addicional si no han complert amb el dejuni previ a l’anàlisi. Això provoca que el pacient desisteixi i ometi una prova essencial. En els centres d’extracció de sang dels grans hospitals, on les citacions comencen a les 7 del matí i acaben a les 2 de la tarda, el que no hi hagi el requisit d’estar en dejú suposarà un gran alleujament per als pacients. A més, això permetrà aprofitar espais i recursos a la tarda, quan ara gairebé mai es fan extraccions de sang“, explica el Dr. Emili Ros. “S’ha de tenir en compte que la manca de dejuni no afecta les altres variables habituals de les anàlisis, com l’hemograma, les funcions hepàtica o renal, etc. Sí afecta les xifres de glucosa en sang, però en l’actualitat el control de la diabetis es fa amb l’hemoglobina glicada, que tampoc es modifica per la falta de dejuni. En resum, l’ús de proves de colesterol i triglicèrids sense dejuni previ resol molts problemes“, conclou.

Els experts que han participat en aquesta recomanació assenyalen que el fet que més pacients mesurin el seu colesterol i triglicèrids facilitarà l’assessorament per part dels seus metges sobre la millor manera de prevenir atacs cardíacs i accidents cerebrovasculars. S’espera que les proves de colesterol sense dejuni aconsegueixin que més pacients, amb el consell dels seus metges, implementin canvis d’estil de vida per reduir la càrrega global de malaltia cardiovascular i mort prematura.

Referencia de l’article:

Fasting is not routinely required for determination of a lipid profile: clinical and laboratory implications including flagging at desirable concentration cut-points—a joint consensus statement from the European Atherosclerosis Society and European Federation of Clinical Chemistry and Laboratory Medicine   (CC)

Børge G. Nordestgaard, Anne Langsted, Samia Mora, Genovefa Kolovou, Hannsjörg Baum, Eric Bruckert, Gerald F. Watts, Grazyna Sypniewska, Olov Wiklund, Jan Borén, M. John Chapman, Christa Cobbaert, Olivier S. Descamps, Arnold von Eckardstein, Pia R. Kamstrup, Kari Pulkki, Florian Kronenberg, Alan T. Remaley, Nader Rifai, Emilio Ros, Michel Langlois on behalf of for the European Atherosclerosis Society (EAS) and the European Federation of Clinical Chemistry and Laboratory Medicine (EFLM) joint consensus initiative

DOI: http://dx.doi.org/10.1093/eurheartj/ehw152 ehw152 First published online: 26 April 2016

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.