Categories

Entrada publicada a:

dimecres, 2 de març de 2016

Un tipus d’immunoteràpia demostra la seva eficàcia per tractar la rinosinusitis crònica amb pòlips nasals

Un estudi internacional demostra l’eficàcia d’un anticòs monoclonal, Dupilumab, per tractar la rinosinusitis crònica amb poliposi nasal, quan el tractament habitual amb corticoides intranasals no funciona. Els resultats els publica la prestigiosa revista Journal of the American Medical Association (JAMA). En aquest estudi preliminar de fase II hi ha participat el Dr. Joaquim Mullol, director de la Unitat de Rinologia i Clínica de l’Olfacte del Servei d’Otorinolaringologia de l’Hospital Clínic i coordinador de l’equip d’investigació Immunoal·lèrgia Respiratòria Clínica i Experimental de l’IDIBAPS.

La rinosinusitis crònica amb poliposi nasal és una malaltia que provoca la inflamació de la mucosa del nas i els sins paranasals i que afecta un 3-5% de la població. Aquesta inflamació provoca símptomes d’obstrucció i congestió nasal, mucositat nasal i reducció o pèrdua d’olfacte (en un 75% dels casos). “Molts dels pacients no responen a l’única medicació disponible en l’actualitat, els corticoides intranasals, i cal recórrer a la cirurgia per eliminar els pòlips nasals“, explica el Dr. Mullol, que ha participat en el disseny de l’estudi. Trobar tractaments que puguin ajudar a millorar els símptomes de la rinosinusitis crònica amb poliposi nasal és de vital importància ja que “aquesta malaltia té un gran impacte sobre la qualitat de vida dels pacients“, afegeix.

En l’estudi, publicat a JAMA i promogut per Sanofi, van participar 60 pacients d’hospitals de 4 països, entre ells l’Hospital Clínic de Barcelona i 4 centres espanyols més. A la meitat d’ells se’ls va administrar Dupilumab de froma subcutània i corticoides en spray intranasal i a l’altra meitat només el tractament intranasal. El grup que va rebre el tractament amb l’anticòs monoclonal va experimentar una millora important pel que fa a la mida dels pòlips nasals i al flux d’aire nasal. Els pacients van notar millora en la congestió nasal, el sentit de l’olfacte, el degoteig nasal i els trastorns del son. A més, en els que tenien asma, el tractament va millorar el control d’aquesta malaltia.

Els resultats demostren el potencial d’aquest anticòs monoclonal  pel tractament de diverses malalties inflamatòries al·lèrgiques i ja s’està estudiant la seva aplicació en pacients amb dermatitis atòpica o asma.

Referència de l’article:

Effect of Subcutaneous Dupilumab on Nasal Polyp Burden in Patients With Chronic Sinusitis and Nasal Polyposis: A Randomized Clinical Trial.

Bachert C, Mannent L, Naclerio RM, Mullol J, Ferguson BJ, Gevaert P, Hellings P, Jiao L, Wang L, Evans RR, Pirozzi G, Graham NM, Swanson B, Hamilton JD, Radin A, Gandhi NA, Stahl N, Yancopoulos GD, Sutherland ER.

JAMA. 2016 Feb 2;315(5):469-79. doi: 10.1001/jama.2015.19330.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.