Categories

Entrada publicada a:

dimarts, 1 de març de 2016

L’Hospital Clínic, centre de referència a Espanya en el tractament de la hipertensió pulmonar complexa

L’Hospital Clínic ha estat designat centre de referència a Catalunya i Espanya en el tractament de la Hipertensió Pulmonar Complexa. Des del mes de setembre passat, el Clínic és un dels dos centres CSUR (Centre, Servei i Unitat de Referència) en aquesta patologia del Sistema Nacional de Salud, junt amb l’Hospital 12 de Octubre de Madrid. Amb aquesta darrera designació, el Clínic ja és CSUR en 13 patologies. La Unitat, dirigida pel Dr. Joan Albert Barberà, pneumòleg de l’Hospital Clínic, té com a objectius el diagnòstic, tractament i atenció integral del pacient amb hipertensió pulmonar.

La hipertensió pulmonar és una malaltia que es caracteritza per l’augment anòmal de la pressió sanguínia en les artèries pulmonars. Es produeix en patologies que afecten de forma primària a aquestes artèries, com és el cas de la hipertensió arterial pulmonar (HAP) o la hipertensió pulmonar tromboembòlica crònica (HPTEC), o bé es pot desenvolupar en el context d’altres malalties respiratòries o cardíaques cròniques. Si no és tractada, pot evolucionar cap a una insuficiència cardíaca i produir la mort.

El tractament difereix segons el tipus d’hipertensió pulmonar de la qual es tracti i pot ser farmacològic o quirúrgic. Actualment es disposa de 9 fàrmacs per al tractament de la HAP. En canvi, la millor opció per als pacients que tenen HPTEC és una intervenció quirúrgica, la tromboendarterectomia pulmonar. Aquesta intervenció consisteix en restablir el flux sanguini a través dels pulmons mitjançant l’eliminació del material trombòtic acumulat en les artèries pulmonars. El Clínic és l’únic hospital a Catalunya que practica aquest tipus d’intervenció.

La HPTEC és una malaltia rara i infradiagnosticada amb una prevalença de 8 casos per milió d’habitants. Cada any al Clínic s’atenen uns 30 casos de pacients amb HPTEC, dels quals s’intervé quirúrgicament aproximadament a la meitat. El Dr. Manel Castellà, cap de Cirurgia Cardiaca, explica que “la intervenció es pot dur a terme en un 60% d’aquests pacients i és l’únic tractament que pot aconseguir la curació de la HPTEC”. Amb aquesta cirurgia millora la pressió de la sang a les artèries pulmonars i el funcionament del cor, el que es tradueix en una millora de la qualitat de vida i la supervivència dels pacients.

La HPTEC implica tant a l’Atenció Primària com a diferents especialitats mèdiques hospitalàries (pneumologia, radiologia, cardiologia, cures intensives, medicina interna, cirurgia cardiovascular i anestesiologia). Per això, el Dr. Barberà remarca que “cal realitzar un esforç per aconseguir una relació fluida i estandarditzada entre tots aquests professionals per millorar l’atenció al pacient i incrementar el diagnòstic de la malaltia”. A l’Hospital Clínic, l’avaluació de cada pacient la fa una comissió multidisciplinar mèdico- quirúrgica que pren una decisió individualitzada per a cada pacient.

El fet de ser un centre i unitat de referència és molt important ja que ens permet concentrar experiència en una malaltia rara i greu com la HPTEC i col·laborar en xarxa amb altres centres i nivells assistencials, tant de Catalunya com de la resta de l’estat” conclou el Dr. Barberà.

La Unitat d’Hipertensió Pulmonar

La Unitat d’Hipertensió Pulmonar està integrada per un equip multidisciplinar de professionals pertanyents a 14 serveis de l’Hospital Clínic; infermeria especialitzada, un equip quirúrgic especialitzat en endarterectomia pulmonar, anestesistes, perfusionistes i intensivistes experts en sistemes de suport vital avançat, entre d’altres especialitats.

La Unitat presta servei a totes les formes d’hipertensió pulmonar, en particular a aquelles de major complexitat, en les quals ha desenvolupat programes específics d’actuació. A més, té establerta una xarxa assistencial i convenis de col·laboració amb 24 hospitals de Catalunya i atén a pacients de totes les comunitats autònomes.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.