Categories

Entrada publicada a:

divendres, 11 de desembre de 2015

El Clínic realitza el primer trasplantament renal robòtic amb introducció del ronyó per via vaginal

L’Hospital Clínic de Barcelona va realitzar el passat mes d’octubre, de manera pionera a nivell mundial, un trasplantament renal amb introducció del ronyó per via transvaginal. Es tracta d’una tècnica quirúrgica mínimament invasiva en la qual s’extreu l’òrgan de la donant per via vaginal i s’introdueix en la receptora pel mateix canal. Un equip liderat pel Dr. Antonio Alcaraz, cap del Servei d’Urologia del Clínic, ha realitzat aquesta operació pionera mitjançant cirurgia robòtica amb el robot da Vinci Xi.

L’estiu passat, l’equip del Dr. Alcaraz va introduir al Clínic la cirurgia robòtica per al trasplantament renal, que comportava ja nombrosos avantatges en minimitzar les complicacions i afavorir una ràpida recuperació del pacient. Mitjançant aquesta tecnologia, n’hi ha prou amb 4 petites incisions a l’abdomen i la incisió al melic per introduir l’òrgan per a fer el trasplantament.

Ara han anat un pas més enllà i, també mitjançant cirurgia robòtica, els cirurgians del Clínic han extret el ronyó de la donant mitjançant la tècnica NOTES (Natural Orifice transluminal Endoscopy Surgery) però, a més, l’han introduït en la receptora a través de la vagina. Per a això s’embolcalla l’òrgan per evitar que pugui patir danys i es fa lliscar a través d’una mànega col·locada a la vagina per a aïllar la cavitat. Arriba a l’abdomen per un tall realitzat al final de la paret vaginal i en aquest moment el robot recupera el ronyó i revascularitza els vasos.

L’objectiu és reduir encara més el dolor postoperatori causat per les incisions“, explica el Dr. Alcaraz. Amb la previsió que el 40% dels trasplantaments renals es realitzin mitjançant cirurgia robòtica i tenint en compte que al voltant del 40% es realitzen a dones, “esperem que a finals de 2016 haurem operat mitjançant aquesta tècnica a unes 8 o 10 dones més” , afegeix.

Aquesta tècnica suposa un gran avenç en la realització d’aquest tipus d’intervencions i a més és completament reproduïble, amb el  que esperem que es puguin beneficiar el major nombre possible de pacients“, conclou el Dr. Alcaraz.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.