Categories

Entrada publicada a:

dijous, 1 de octubre de 2015

Els stents biodegradables, eficaços en pacients amb infart agut de miocardi

L’Hospital Clínic ha liderat un estudi multicèntric i internacional per comparar l’eficàcia de dos tipus d’stents, o cànules, en pacients amb infart agut de miocardi. Es tracta dels stents de segona generació, recoberts amb fàrmacs que impedeixen que es torni a formar teixit a l’interior de l’artèria, i els de tercera generació, o biodegradables. El resultats, presentats al passat Congrés Europeu de Cardiologia de Londres, han estat publicats  a la revista European Heart Journal y demostren en 191 pacients que l’eficàcia dels dos stents és similar. L’avantatge dels biodegradables és que permeten que es recuperi la funció del vas sanguini. El primer autor de l’article és el Dr. Manel Sabaté, cap del servei de Cardiologia de l’Hospital Clínic.

Els stents són un tipus de malles tubulars que en cardiologia es col·loquen en artèries o altres vasos sanguinis per mantenir-los oberts. Els primers stents estaven fabricats amb un material metàl·lic, acer inoxidable, i per dotar-los de més flexibilitat es van utilitzar diferents aliatges en la seva fabricació. Els actuals, denominats de segona generació, a més, estan recoberts amb medicació que s’allibera de forma progressiva i que minimitza la inflamació del vas sanguini i impedeix que torni a créixer teixit al seu interior.

El futur: els stents biodegradables

Una nova generació d’stents la constitueixen els biodegradables o reabsorbibles, recoberts també amb els fàrmacs antiproliferatius d’alliberament controlat i que tenen l’avantatge que desapareixen al cap d’uns mesos. D’aquesta manera és possible la recuperació de la funció arterial, cosa que no succeeix amb els metàl·lics.

En l’estudi publicat a l’European Heart Journal es compara l’ús dels stents metàl·lics recoberts amb un fàrmac antiproliferatiu, l’everolimus, amb uns nous stents formats per un material biodegradable i el mateix fàrmac. Hi han participat 191 pacients amb infart agut de miocardi de 8 hospitals d’arreu d’Europa. Els resultats demostren que, en un seguiment de sis mesos, amb aquests nous stents s’obtenen els mateixos resultats que amb els millors que hi ha disponibles en l’actualitat, els de segona generació.

Actualment estem fent el seguiment a més llarg termini amb aquests nous dispositius que en el seguiment de 6 mesos ja han demostrat uns resultats prometedors”, explica el Dr. Sabaté, primer autor del treball. “Si es confirmen les dades obtingudes en aquest estudi preliminar estaríem davant d’un canvi de paradigma en l’àmbit de la cardiologia intervencionista”, afegeix.

Aquesta recerca ha estat patrocinada per l’Institut Europeu de Recerca Cardiovascular (ECRI).

Referència de l’article:

Everolimus-eluting bioresorbable stent vs. durable polymer everolimus-eluting metallic stent in patients with ST-segment elevation myocardial infarction: results of the randomized ABSORB ST-segment elevation myocardial infarction—TROFI II trial

Manel Sabaté, Stephan Windecker, Andres Iñiguez, Lisette Okkels-Jensen, Angel Cequier, Salvatore Brugaletta, SjoerdH. Hofma, LorenzRäber, Evald Høi Christiansen, Maarten Suttorp, Thomas Pilgrim, Gerrit Anne van Es, Yohei Sotomi, Hector M. García-García, Yoshinobu Onuma, Patrick W. Serruys. Eur Heart J (2015) DOI: http://dx.doi.org/10.1093/eurheartj/ehv500 First published online: 24 September 2015

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.