Categories

Entrada publicada a:

dilluns, 13 de juliol de 2015

Un estudi relaciona alteracions en un tipus específic de neurones amb la diabetis de tipus 2

Un equip d’investigadors de l’IDIBAPS descriu un mecanisme molecular que relaciona el desenvolupament de diabetis de tipus 2 amb el funcionament incorrecte d’un orgànul cel·lular, el reticle endoplasmàtic, en un tipus de neurones anomenades POMC que es troben a l’hipotàlem. La clau és el processament d’alfa-MSH, un neuropèptid que es produeix de forma exclusiva en aquest tipus de neurones, que quan està alterat fa que augmenti la quantitat de glucosa que produeix el fetge. El treball, que publica la revista Cell Reports, de la que protagonitzarà la propera portada, està dirigit pel Dr. Marc Claret, investigador del Laboratori de Diabetis i Obesitat de l’IDIBAPS. Els primers signants de l’article són el Dr. Marc Schneeberger i la Dra. Alicia Gómez-Valadés.

El reticle endoplasmàtic (RE) és un orgànul cel·lular que s’encarrega, entre d’altres coses, de la maduració de les proteïnes i de la seva distribució a la cèl·lula o fora d’ella. Quan no funciona correctament, les proteïnes no es formen bé i s’acumulen, impedint que es desenvolupin amb normalitat algunes funcions cel·lulars. Aquest mal funcionament, que causa el que es coneix com a estrès del RE, s’ha relacionat amb malalties metabòliques com la obesitat o la diabetis de tipus 2.

“Fins ara se sabia que l’estrès en el RE estava relacionat amb la resistència de les neurones de l’hipotàlam a l’efecte de la leptina, una hormona que frena la gana”, explica el Dr. Claret, autor principal de l’estudi. Aquest equip de l’IDIBAPS ja va publicar el 2013 un article a la revista Cell en què van descriure les causes moleculars que relacionaven l’estrès de RE en aquestes neurones de l’hipotàlam, la resistència a la leptina i l’obesitat. “Tot i això, no es coneix amb detall quin és el mecanisme que relaciona l’estrès del RE en les neurones POMC amb les alteracions del metabolisme de la glucosa”, afegeix.

En aquest nou treball que publica la revista Cell Reports, els investigadors s’han centrat en com l’estrès del RE en les neurones POMC juga un paper clau en el desenvolupament de la diabetis de tipus 2, independentment del pes corporal. L’estudi s’ha dut a terme en ratolins amb estrès del RE en l’hipotàlem, causat per una modificació genètica o per la inducció amb una dieta rica en greixos de curta durada –per no afectar al pes dels ratolins-. Els resultats demostren que el processament d’alfa-MSH està alterat i és el responsable de la sobreproducció de glucosa per part del fetge, contribuïnt a la hiperglicèmia característica de la diabetis. El mecanisme pel qual això succeeix és independent del pes corporal.

Han comprovat que restablint els nivells normals d’alfa-MSH en aquests models de ratolins mitjançant fàrmacs que alleugen l’estrès del RE o bé administrant el neuropèptid directament, els nivells de glucosa també es normalitzen.

Aquests resultats ajuden a comprendre els mecanismes involucrats en la regulació de la producció de glucosa al fetge i demostren que alteracions en la producció d’alfa-MSH en les neurones POMC de l’hipotàlam contribueixen al desenvolupament de la diabetis de tipus 2”, assenyala el Dr. Marc Claret, autor principal de l’estudi.

Referència de l’article:

Reduced a-MSH Underlies Hypothalamic ER-Stress-Induced Hepatic Gluconeogenesis

Marc Schneeberger, Alicia G. Gómez-Valadés, Jordi Altirriba, David Sebastián, Sara Ramírez, Ainhoa Garcia, Yaiza Esteban, Anne Drougard, Albert Ferrés-Coy, Analía Bortolozzi, Pablo M. Garcia-Roves, John G. Jones, Bruno Manadas, Antonio Zorzano, Ramon Gomis, Marc Claret.

Cell Reports. 9 Jul. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.celrep.2015.06.041

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.