Categories

Entrada publicada a:

dimarts, 7 de juliol de 2015

Els medicaments i les persones grans, a Fòrum Salut Clínic

El passat dijous 25 de juny es va celebrar, a la sala d’actes Farreras Valentí de l’hospital, la sisena  conferència 2015 del cicle Fòrum Salut Clínic, “Els medicaments i la gent gran”, a càrrec del Dr. Carles Codina, cap del servei de Farmàcia de l’hospital, i la Dra. Carme López, del mateix servei. Tot i que el dia anterior havia estat la festivitat de Sant Joan, el públic va respondre molt positivament a la convocatòria i va omplir l’aforament de la sala.

A l’inici de la xerrada, els conferenciants van parlar de qüestions com els canvis que s’han produït en els patrons de salut,així com de les diferències que existeixen a l’hora de tractar les malalties agudes i les cròniques. També van posar sobre la taula preguntes importants relacionades amb els medicaments i la gent gran, com són: Per què prenem medicaments? Els prenem de forma correcta? Quins són els pros i contres de la medicació? Quins problemes pot originar l’automedicació?

Per als  ponents, als països desenvolupats l’esperança de vida creix i, per tant, el grup de persones grans augmenta en nombre. L’edat avançada comporta sovint tenir una malaltia crònica, i moltes persones grans necessiten pendre una quantitat elevada de medicaments, el que es coneix en llenguatge més tècnic com “polifarmàcia”.

Els medicaments són un bé del que, per sort, a la nostra societat en podem gaudir. Les medicines son útils per a tractar símptomes, per a millorar la qualitat de vida o per guarir algunes malalties, però també poden ocasionar efectes indesitjables si no els prenem de forma correcta o en prenem dosis inadequades, o com a conseqüència d’interaccions perjudicials que es poden produir entre ells.

Tots els agents de salut -metges, infermeres, farmacèutics- treballen per intentar que tothom rebi el millor tractament possible; tanmateix, aquest esforç no resulta útil sense la participació activa del pacient que rep el tractament. Com pot aquest ajudar? Segons els conferenciants, donant a conèixer les seves expectatives, prenent consciència de la part de responsabilitat que li correspon en el seu tractament, aclarint els dubtes sobre l’administració amb el seu metge, infermera o farmacèutic, o comentant els problemes que puguin sorgir durant el tractament.

Dins el marc de les polítiques sanitàries, els diferents àmbits assistencials com són els hospitals, els centres de salut, els centres assistencials de llarga estada i les residències per a la gent gran, treballen en aquesta mateixa línea, donant suport, iniciant programes de coordinació, etc. per aconseguir una millor atenció dins el procés assistencia. Perquè millorar els tractaments és un tema que ens pertoca a tots: als professionals sanitaris, als pacients i a la població en general.

Seguidament a la conferència del Dr. Codina i la Dra. López, es va obrir el torn de preguntes dels assistents, després del qual es va emplaçar als presents a la propera conferència del cicle, que tindrà lloc el mes d’octubre amb la intervenció del Dr. Jordi Esteve, que parlarà sobre “Coneixement actual de les leucèmies“. Us hi esperem!

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.