Categories

Entrada publicada a:

dilluns, 13 de juliol de 2015

El llibre Sketching científic IDIBAPS arriba a les Biblioteques públiques de Catalunya

Al llarg de 2014 l’IDIBAPS va promoure una sèrie d’activitats per donar a conèixer la recerca que desenvolupen els seus investigadors a través del dibuix urbà al natural (urban sketching). El fruit d’aquest projecte ha estat el llibre Sketching científic IDIBAPS, presentat el passat mes de novembre dins el marc de la Setmana de la Ciència, i que ara arriba a la societat a través de la donació de 150 exemplars a les Biblioteques públiques de Catalunya. Per aquest motiu el passat 9 de juliol es va presentar el llibre a la Biblioteca Sagrada Família. Sota el títol “Divulgació científica a les biblioteques?” l’acte va comptar amb la participació de Pastora Martínez, gerent de l’IDIBAPS, Carme Fenoll, cap del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i Marc Boada, divulgador científic.

El projecte Sketching científic IDIBAPS es va idear amb l’objectiu de donar a conèixer a la societat la recerca que es porta a terme a l’institut, d’una manera diferent, a través del dibuix urbà al natural, tal com explicarà Pastora Martínez aquest dijous. Per fer-ho possible, es van realitzar dos tallers d’sketching científic. En el primer van participar 5 il·lustradors professionals de renom: Sagar Fornies, Lapin, Swasky, Cristina Curto i Santi Sallés. Amb ells, investigadors de diferents àmbits de la biomedicina els van explicar en què consistia la recerca que duen a terme a l’IDIBAPS per tal que els 5 sketchers ho poguessin dibuixar. El segon taller va consistir en una jornada de portes obertes en la que van participar 100 persones amb talent pel dibuix i curiositat per la ciència. Acompanyats dels investigadors i dels sketchers que havien participat en l’anterior taller van poder familiaritzar-se amb l’entorn i descobrir què es fa i com és un laboratori de recerca per, després, poder dibuixar allò que més els va cridar l’atenció. Amb les il·lustracions i fotografies dels dos tallers es va realitzar una exposició al Centre Cívic Urgell de Barcelona i es va editar el llibre Sketching científic IDIBAPS. Per tal de dur a terme aquesta campanya l’IDIBAPS va la treballar en col·laboració amb Zahorí de Ideas – Drawing on Location School, el Centre Cívic Urgell i Casa Piera, i va comptar amb el suport de la FECYT.

Ara, amb l’objectiu que aquesta iniciativa en la que art i ciència van de la mà arribi al màxim de gent possible, l’IDIBAPS ha donat 150 exemplars del llibre Sketching científic IDIBAPS al Servei de Biblioteques Públiques de Catalunya. Els exemplars es trobaran aquest estiu a les principals biblioteques públiques catalanes. A la presentació, Carme Fenoll va parlar de les biblioteques públiques amb especialització en matèria científica i dels projectes que ara ja funcionen a Catalunya. Un d’ells, iniciat el 2014 des del Servei de Biblioteques és el club de lectura virtual ‘Llegir la ciència’. Marc Boada, conductor d’aquest club de lectura i divulgador científic, també va participar en l’acte. També es van exposar les converses iniciades amb Amical Wikimedia i la voluntat que IDIBAPS sigui un referent per el tractament de temes científics, així com  l’acord per ser col·laboradors en la selecció bibliogràfica científica del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura.

Il·lustració presentació del llibre “Sketching científic IDIBAPS”: Juan Linares

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.