Categories

Entrada publicada a:

dimecres, 17 de juny de 2015

Un nou fàrmac pel tractament de segona línia del càncer de cap i coll

Per pacients amb càncer de cap i coll que són resistents als tractaments de primera línia  existeixen poques alternatives terapèutiques que frenin la progressió de la malaltia i que els permeti tenir una bona qualitat de vida. En un estudi publicat a la revista Lancet Oncology s’ha demostrat que un fàrmac que bloqueja la família de receptors ERBB, l’afatinib, millora la supervivència lliure de progressió dels pacients amb aquesta malaltia amb menys efectes secundaris i un alleujament dels símptomes. En aquest estudi hi ha participat el Dr. Juan José Grau, consultor del servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Clínic de Barcelona.

El càncer de cap i coll representa un 5% de tots els tumors i es diagnostiquen 12.000 nous casos a l’any al nostre país. La majoria de tumors es localitzen a la laringe, seguida de la orofaringe, la cavitat bucal i la nasofaringe. La causa principal és el consum d’alcohol i tabac, tot i que cada vegada es detecten més casos de tumors en la cavitat oral en persones infectades pel virus del papil·loma humà (HPV), sobretot en dones no fumadores.

En el cas de pacients amb càncer de cap i coll recurrent o metastàsic que no responen als tractaments de primera línia -basats en quimioteràpia amb compostos de platí-, no hi ha una estratègia terapèutica de segona línia definida. És important trobar alternatives per a aquests pacients per tal de frenar la progressió del tumor donats els símptomes que pateixen.

En l’estudi que publica la revista Lancet Oncology s’ha comparat l’eficàcia de dos fàrmacs –afatinib i metotrexat – en la millora de la supervivència lliure de progressió en 483 pacients amb càncer de cap i coll metastàsic o que no respon als tractaments de primera línia. L’afatinib, tot i no incrementar la supervivència dels pacients respecte a la quimioteràpia, si que va frenar la progressió del tumor de forma significativa i amb una millora dels símptomes associats. “En els pacients amb aquest tipus de carcinoma, el control dels símptomes és molt important ja que són molt molestos i, fins i tot, dolorosos, i permet que els pacients tinguin una millor qualitat de vida”, assenyala el Dr. Grau.

Donada la creixent incidència d’aquest tipus de tumor, sobretot dels localitzats a la orofaringe per estar associats al virus del papil·loma humà, és necessari disposar d’estratègies terapèutiques alternatives quan fallen les de primera línia. En aquest sentit, aquest treball remarca la importància d’aprofundir en la recerca amb els fàrmacs que bloquegen els receptors de la família ERBB.

Referència de l’article:

Afatinib versus methotrexate as second-line treatment in patients with recurrent or metastatic squamous-cell carcinoma of the head and neck progressing on or after platinum-based therapy (LUX-Head & Neck 1): an open-label, randomised phase 3 trial.

Machiels JP, Haddad RI, Fayette J, Licitra LF, Tahara M, Vermorken JB, Clement PM, Gauler T, Cupissol D, Grau JJ, Guigay J, Caponigro F, de Castro G Jr, de Souza Viana L, Keilholz U, Del Campo JM, Cong XJ, Ehrnrooth E, Cohen EE; LUX-H&N 1 investigators.

Lancet Oncol. 2015 May;16(5):583-94. doi: 10.1016/S1470-2045(15)70124-5

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.