dilluns, 8 de juny de 2015

“Càncer cutani: no t’hi juguis la pell”, en el cicle de conferències Fòrum Salut Clínic

Dijous 28 de maig va tenir lloc, a la sala d’actes Farreras Valentí de l’hospital, la cinquena conferència 2015 del cicle Fòrum Salut Clínic: “Càncer cutani: no t’hi juguis la pell“, a càrrec del Dr. Josep Malvehy, cap de la Unitat del Melanoma del servei de Dermatologia de l’Institut Clínic de Medicina Interna i Dermatologia, ICMiD. El tema de la conferència va despertar força interès en el públic, que va omplir la sala de gom a gom.

El Dr. Malvehy va començar la seva exposició presentant el Sol com a font de vida i de salut, amb beneficis evidents en l’estat d’ànim, en la síntesi de vitamines i en l’òrgan més extens del nostre cos: la pell. Però una exposició excessiva al Sol pot ser l’origen també d’un nombre de malalties que afecten la pell. Entre elles, destaca el càncer (carcinoma cutani).

Avui en dia se sap que hi ha factors genètics (color de la pell, dels ulls o del cabell, capatitat de regenerar els efectes de la radiació a la pell, el nombre de pigues o nevus melanocítics, entre d’altres) que predisposen a patir un càncer de pell, i el coneixement d’aquests factors permet millorar la prevenció de la malaltia amb més eficàcia.  Pero també es donen altres factors externs que s’han de tenir en compte, com l’índex de radiació ultravioleta i les fonts de radiació, i els efectes fisiològics que poden provocar en la nostra pell.

En quant a què es pot fer per a la prevenció, el Dr. Malvehy va parlar de les mesures de protecció solar i de la necessitat de cuidar la nostra pell fent salut. Per al conferenciant, la protecció de la radiació ultravioleta requereix evitar exposicions de màxima radiació, emprar roba adequada, portar ulleres i gorra i també aplicar filtres de protecció solar adequats.

En referència a aquests últims, va esmentar les cremes de protecció solar d’ús més habitual, que no sempre s’apliquen de forma correcte i de les quals hem de conèixer els beneficis i les limitacions. Les cremes de protecció solar poden ser diferents, segons si protegeixen de la llum ultravioleta A o l’ultravioleta B i segons el grau de protecció que ofereixen; també es distingeixen segons les zones que han de protegir i segons el tipus de pell.

Al final de la seva conferència, el Dr. Malvehy va explicar als assistents quins són els signes d’alarma a la pell que ens permeten detectar una possible lesió sospitosa, i com podem portar a terme una autoexploració de forma adecuada.

Seguidament a la conferència del Dr. Malvehy,  es va obrir el torn de preguntes dels assistents, després del qual es va presentar la  propera conferència del cicle Fòrum Salut Clínic, que tindrà lloc el dia 25 de juny amb el títol “Els medicaments i la gent gran” i que anirà a càrrec del Dr. Carles Codina i la Dra. Carme López, del servei de Farmàcia de l’Hospital Clínic.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.