Categories

Entrada publicada a:

divendres, 29 de maig de 2015

La Fundació Josep Carreras i el Clínic signen un acord per potenciar la recerca clínica

La Fundació Josep Carreras i l’Hospital Clínic de Barcelona han signat avui un acord per potenciar la recerca clínica que realitza l’hospital, mitjançant l’ampliació de la Unitat d’Assaigs Clínics de l’Institut d’Hematologia i Oncologia, i desenvolupar la col·laboració entre l’Hospital i l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras. La Fundació farà una aportació de 1.000.000 € per dur a terme les obres d’aquesta ampliació, indispensable per donar cabuda al creixent nombre d’assajos amb noves molècules que es duen a terme al Clínic en el tractament de la leucèmia i altres hemopaties malignes i tumors sòlids. L’acord l’han signat el Sr. Josep Carreras, president de la Fundació Josep Carreras contra la Leucèmia, i el Dr. Josep M. Piqué, director general del Clínic. El Dr. Álvaro Urbano Ispizua, Director del Institut d’Hematologia i Oncologia del Clínic, ha explicat el projecte.

Els nous descobriments sobre les alteracions genètiques i metabòliques responsables del creixement i expansió dels tumors fan possible diferenciar entre les cèl·lules sanes i les cancerígenes o leucèmiques. En els darrers anys s’han proposat un gran nombre de fàrmacs que podrien atacar les cèl·lules malignes de forma selectiva i deixar intactes les cèl·lules sanes. Aquests nous fàrmacs, que bloquegen diferents vies metabòliques, cal assajar-los de forma ràpida ja que podrien suposar un tractament eficaç per a aquells pacients que no responen als actuals. Aquesta activitat s’ha de dur a terme a través d’assajos clínics que preservin la integritat dels pacients, aprovats pels comitès d’ètica dels hospitals i en espais adequats i suficients per realitzar-los.

L’acord que signen avui la Fundació Josep Carreras contra la Leucèmia i l’Hospital Clínic dotarà la institució d’un millor i major espai per poder dur a terme la seva investigació clínica. Amb l’ampliació de la Unitat d’Assaigs Clínics, coneguda com Inther Unit (Investigational Therapy Unit), l’hospital podrà duplicar el nombre de nous assajos, sobretot aquells que fan servir un fàrmac per primer cop en humans, ja siguin procedents de laboratoris farmacèutics o desenvolupats per investigadors de l’Institut de Recerca Josep Carreras i del propi Hospital Clínic.

Cada vegada més, el tractament indicat per als pacients amb càncer ve determinat pel perfil genètic dels tumors, el que representa un canvi radical en l’estratègia per abordar aquest conjunt de malalties“, assenyala el Dr. Álvaro Urbano Ispizua. L’èxit dels nous tractaments es basa en la translació dels resultats de la recerca biomèdica a la pràctica clínica. “Aquest acord que avui signen la Fundació Josep Carreras i el Clínic, permetrà que els avenços en matèria de nous fàrmacs arribin d’una forma molt més ràpida a la societat“, afegeix.

Inther Unit: més de 27.000 tractaments administrats

El 7 d’Abril de 2008 el Institut d’Hematologia i Oncologia va posar en marxa la Unitat d’Investigació de Noves Teràpies (Investigational Therapy Unit, Inther Unit) amb l’objectiu de contribuir al desenvolupament de nous tractaments per al càncer i hemopaties malignes.

L’assaig clínic és la forma d’investigació que permet oferir nous fàrmacs i opcions terapèutiques en pacients per als quals no hi ha alternatives de tractament en l’actualitat i comparar els tractaments actuals amb altres que potser podrien ser millors. Cada estudi clínic està administrat per un equip d’investigació format per metges, infermeres, auxiliars d’investigació i analistes de dades. A més, el Servei de Farmàcia, el d’Anatomia patològica o el de Radiodiagnòstic, entre d’altres, col·laboren per al bon funcionament dels assajos i per assegurar una alta qualitat de les dades recollides

Des de la seva creació, la Inther Unit ha administrat més de 27.000 els tractaments en estudi. El 2013, va gestionar 170 assajos amb reclutament actiu i va incloure i va coordinar un total de 400 pacients. També estaven en fase de seguiment els pacients inclosos amb anterioritat que encara estaven participant en assajos i rebien el seu tractament d’estudi.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.